Advertisement Section

Trećeg dana Festivala evropskog filma Palić, u ponedeljak 14. septembra, u Glavnom takmičarskom programu su prikazani filmovi „Šarlatan” poljske rediteljke Agnješke Holand i „Krv i meso” danske rediteljke Jeanette Nordahl. U selekciji Paralele i sudari, na repertoaru su bili filmovi „Ja sam Frenk” slovenačkog reditelja Metoda Peveca, „Nerazdvojni” reditelja Marka Naberšnika, takođe iz Slovenije, kao i ostvarenje „FOMO – Strah od propuštanja” mađarskog reditelja Atile Hartunga.

Igor Toholj, selektor programa Novi evropski dokumentarni film i Eco Dox, na konferenciji za novinare osvrnuo se na svoj izbor filmova za ovogodišnje izdanje festivala. Toholj je naročito apostrofirao poetski karakter dva domaća filma u selekciji Eco Dox: „Film „A sad se spušta veče” Maje Novaković već sad bi mogao da se svrsta u ono najbolje iz tradicije jugoslovenskog kratkometražnog dokumentarnog filma. Kao istoričarka umetnosti, Maja je inspirisana likovnošću, ali i grandioznim uticajima iz istorije svetskog filma, poput  Sergeja Paradžanova. Kratkometražni film Dragana Stojmenovića „Tritonov vrt” je stilizovan, duhovit, i na taj način pokušava da nam približi pomalo apartan i nepoznat podvodni svet.”

O selekciji novih evropskih dokumentaraca Toholj je rekao: „Produkcija dokumentarnog filma sada već prerasta u hiperprodukciju, a naročito je veliki broj debitanata koji se pojavljuju svake godine. Mi se u ovom programu trudimo da uvek imamo barem jedan film iza koga stoji neki velikan evropske kinematografije. Ovog puta su tu „Pariski kaligrami” veteranke Urlike Otinger, koja je ove godine dobila nagradu Berlinala za svoj opus. To je divan dokumentarni esej o vremenu tokom šezdesetih godina, koje je ona provela kao umetnica u Parizu, i bila svedokinja mnogih političkih previranja i događaja”.

Saša Petrović, reditelj filma „Raj, čistilište, pakao….2020” o naslovu filma je rekao: „To su pojmovi koje sam pokušao da smestim u jedan vremenski okvir i jednu prostornu tačku. To je bila pijaca u mom gradu Lazarevcu kojom prolazim svaki dan. Ovaj rad je angažovan na nekom planu – ne politički, već više egzistencijalno”.

Petog festivalskog dana, u sredu 16. septembra u bioskopu EuroCinema, u Glavnom takmičarskom programu u 20h će biti prikazan film „Undine” nemačkog reditelja Kristijana Pecolda, dok je u 22h na programu film „Dau.Nataša” ruskog reditelja Ilje Hržanovskog. U selekciji Paralele i sudari, u 19:30 u bioskopu Abazija će ne repertoaru biti film „Ubij, pa napusti grad” (Mariusz Wilczyński, Poljska). Na istom mestu u 21:30, na programu je ostvarenje „Mater” hrvatskog reditelja Jure Pavlovića.

 

Goran Pakaljević
  • Save
Previous post Goranu Paskaljeviću nagrada „Živojin Žika Pavlović“
Palićki toranj za najbolju režiju - Šarlatan
  • Save
Next post Proglašeni pobednici 27. Festivala evropskog filma Palić
Share via
Copy link
Powered by Social Snap