Advertisement Section

Sedam najboljih filmova, po izboru publike i selektora festivala, sa 16. izdanja Festivala Slobodna zona održanog od 5. do 10. novembra 2020. koje je publika u Beogradu, Nišu i Novom Sadu imala priliku da pogleda, biće premijerno prikazani i u ostalim gradovima Srbije, u saradnji sa lokalnim organizacijama i kulturnim centrima.

Krupanj je jedno od mesta u kojima je Turneja održana po prvi put ove godine i program je ispraćen odličnim reakcijama publike. Pored Krupnja, Turneja se trenutno realizuje u Zrenjaninu, Obrenovcu, Pančevu, Sremskoj Mitrovici, Osečini, uskoro kreće u Kanjiži i Jagodini, a u toku leta i publika u ostalim gradovima po Srbiji (Gornji Milanovac, Žabalj, Kruševac, Subotica, Zaječar i mnogi drugi) biće u prilici da uživa u filmovima sa Slobodne zone.

Ideja Turneje Slobodne zone jeste decentralizacija kulture i želja da se filmski sadržaj učini dostupnim publici u gradovima i manjim mestima, a kao i svake godine, svi filmovi na Turneji biće besplatni!

U okviru Turneje naći će se „Undine”, jedan od najgledanijih filmova onlajn dela prošlogodišnjeg Festivala. Reditelj filma je Kristijan Pecold, jedan od najpoznatijih savremenih nemačkih filmskih umetnika. Film „Undine” postavlja pitanje da li je potraga za pravom ljubavi zapravo samo mit? Možda se zbog toga i glavna junakinja zove Undine, poput vodenih nimfi, mitoloških bića? Glavnu ulogu u filmu igra Paula Ber, koja je za istoimenu ulogu u Undine dobila Srebrnog medveda na Berlinalu i nagradu Evropske filmske akademije za najbolju glumicu.

Publika širom Srbije imaće priliku da pogleda i dobitnika Nagrade publike Slobodne zone, dokumentarni film “U slavu kraljici” koji govori o četiri šahistkinje iz Gruzije koje donose revoluciju u ženskom šahu širom cele planete i postaju sovjetske ikone ženske emancipacije tokom hladnog rata.

Takođe će se prikazivati politički triler, španski igrani film „Pad kralja” koji prati priču o Manuelu Lopezu – Vidalu omiljenom političaru u svom regionu, koji ima sve. Ali, kako to obično biva, dosegnuti vrhunac zapravo znači polako početi padati. Reditelj ovog filma je poznati Rodrigo Sorogojen.

Na repertoaru ovogodišnje Turneje je i uzbudljiv iranski film „Jalda, noć za oproštaj” koji govori o 22-godišnjoj Mirijam kojoj samo gostovanje u iranskom TV rijalitiju može da sačuva život i oslobodi je smrtne kazne. Ovaj film je takođe bio u top tri najgledanija filma prošlogodišnjeg izdanja Festivala.

Drugi dokumentarac koji će publika Turneje imati priliku da pogleda jeste optimistični film „Lepši svet”, film koji traga za odgovorima na pitanja kako treba da izgleda dobar i uspešan život i da li je drugačiji način života uopšte moguć? Ovaj film je jedan od zapaženijih iz naše najmlađe festivalske linije koja je ustanovljena upravo prošle godine – Zelene zone.

Takođe, mlađa publika (14+), ali i starija koja uživa u tinejdžerskim filmovima, moći će da pogleda filmove “Sune – dečak za sve” i „Roka, devojčica koja će spasiti svet”.

Ponudom filmova za mlađu publiku motivišu se partneri da u saradnji sa lokalnim školama organizuju projekcije za srednjoškolce.

Na sajtu Slobodne zone dostupni su termini i lokacije 15. Turneje, a s obzirom na to da događaj traje sve do avgusta, informacije će biti blagovremeno dopunjavane i ažurirane.

 

filmska radionica
  • Save
Previous post Otvorene prijave za radionicu ekološkog i antropološkog filma
Dani knjige Filmskog centra Srbije od 14. do 20. maja na Trgu Nikole Pašića
  • Save
Next post Dani knjige Filmskog centra Srbije od 14. do 20. maja na Trgu Nikole Pašića
Share via
Copy link
Powered by Social Snap