U toku radovi na dečijem filmu „Zlogonje”

Izvor: Filmske radosti
10/10/2017 - 10:00

U ovom trenutku zahuktala se postprodukcija još jednog srpskog filma – u pitanju je ostvarenje „Zlogonje”, dugometražni igrani prvenac mladog reditelja Raška Miljkovića. „Zlogonje” nastaju pod producentskom palicom Jovane Karaulić i kuće „Akcija Produkcja”, a uz podršku Filmskog centra Srbije.

Sinopsis nam govori sledeće: Ovo je priča o Jovanu, dečaku od deset godina koji je rođen sa parcijalnom cerebralnom paralizom. Ceo njegov život je uslovljen tim stanjem i misli da ga svi ostali vide kroz njega. Kroz svoju maštu Jovan beži u svet fantazija u kojima, nesputan svojim fizičkim nedostatkom, je slobodan da uradi i bude ko god poželi. Nenadano u njegovo odeljenje stiže nova učenica  Milica. Milica malo po malo probija zid koji je Jovan izgradio oko sebe da bi se sačuvao od emotivnog povređivanja i poziva ga u avanturu oslobađanja njenog oca od njegove nove žene, Milicine maćehe, za koju veruje da je veštica i da ga je začarala…

Film režira debitant Raško Miljković, a scenario, nastao po motivima knjige „O dugmetu i sreći” Jasminke Petrović, delo je Marka Manojlovića i Miloša Krečkovića. Producentkinja je, takođe, debitantkinja Jovana Karaulić, a budući da je je reč o srpsko-makedonskoj koprodukciji, koproducent je tamošnja producentska kuća „Dream Factory”. Na poziciji direktora fotografije debituje Mikša Anđelić, a prvo profesionalno zaduženje na celovečernjem filmu ima i kostimografkinja Milena Milenković. „Zlogonje” montira Đorđe Marković, a scenograf je iskusni Aljoša Spajić.

Uloge tumače deca Mihajlo Milavić i Silma Mahmuti, kao i Jelena Đokić, Bojan Žirović, Dubravka Kovjanić, Olga Odanović, Jelena Jovanova, Stela Ćetković, Milutin Milošević, Milena Predić i Matija Popović.

Film su insitucionalno podržali: Filmski centar Srbije, MEDIA program Kreativna Evropa, Makedonska filmska agencija, Ministarstvo prosvete Republike Srbije, Grad Beograd i Opština Stari grad.

Film je tokom pet sedmica sniman na teritoriji Beograda, a, budući da sadrži elemente fantazije, postoji niz kreativnih i produkcionih izazova u njegovom stvaranju. Premijera i distribucija se očekuju tokom prve trećine naredne godine, a ovdašnji distributer, „Taramount Film”, „Zlogonje”, između ostalog, najavljuje kao „zabavnu avantura koja će nam na prelep način dočarati snagu dečje volje i lepotu maštanja, zbog kojih se mogu prebroditi svi stvarni problemi. Zlogonje je film koji će sve mališane podstaći da stvaraju lepše okruženje, dok će sve starije gledaoce vratiti u mladost i podsetiti ih kako je lepo bilo živeti u paralelnom svetu mašte.“

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.