Izvor: Filmske Radosti | Tanjug

Austrijski reditelj Ulrih Zajdl biće specijalni gost 11. Beldoksa na kome će biti priređena retrospektiva njegovih ostvarenja.

Zajdl je jedan od najvažnijih reditelja današnjice, poznat beogradskoj publici pre svega po filmovima „Uvoz/Izvoz“, „Safari“ i trilogiji „Raj: Ljubav“, „Raj: Vera“ i „Raj: Nada“.

Za njegov dolazak u Beograd pobrinuo se Austrijski kulturni forum.

Rođen je u Beču 1952. godine, svoju bogatu karijeru u dokumentarizmu započeo je diplomskim filmom „Matura“, zbog kojeg je bio izbačen sa filmske akademije.

„Matura“ je satirični dokumentarac snimljen u gradu Horn, mestu u kojem je odrastao i prati pripreme za održavanje maturske večeri, tokom koje dolazi do ogoljavanja klasnih razlika u austrijskom društvu.

Zajdlov stil odlikuje oštar filmski izraz, beskompromisnost i kontroverznost i pretežno se bavi potisnutim pukotinama savremenog evropskog društva.

Zajdl se, u većini slučajeva, odlučuje na pripovedanje o globalnim problemima kroz prizmu malih, nevidljivih ljudi na margini društva, te iz pojedinačnog govori o opštem, ili po njegovim rečima – fokusira se na „velike, male životne stvari“.

U okviru retrospektive biće prikazano šest dugometražnih filmova u novoj zgradi Kinoteke u Uzun Mirkovoj i obuhvatiće njegovu celokupnu karijeru počev od najranijih do savremenih radova.