Večeras se zatvara festival Sedam veličanstvenih

Izvor: Filmske radosti | SEEcult.org
07/02/2017 - 15:15

Festival evropskog dokumentarnog filma „7 veličanstvenih” počeo je 1. februara pred mnogobrojnom publikom u Sava centru dirljivim filmom o  neobičnoj ličnosti i sudbini pijaniste Dejvida Helfgota, a narednih nedelju dana prikazaće još šest izuzetnih dokumentaraca, čije se teme tiču planete u budućnosti, savremenog čoveka, prirode, autizma, izgaranja na poslu i obrazovanja.

„Kada smo počinjali ovaj festival, dobio je mesto koje niko nije bio okupirao i počinjao je tradicionalno krajem januara, što je nekako simbolično bilo povezano i sa tim da smo jedva na kraju uspeli da uhvatimo korak sa onim što se dešavalo u Evropi povodom dokumenarnog filma. Ali, iz godine u godinu, kako smo svi rasli… u nešto što je fantastična i nezamisliva publika dokumentarnog filma u evropskim razmerama, tako se dogodilo da je ovaj festival, koji je u početku morao da sačeka filmove koji su obilazili svoj krug po svetu, neke i malo duže, morali smo da se borimo da eventualno po jedan ili dvojica velikih, značajnih autora dođu u Beograd, da im objasnimo gde se nalazimo, a sada odjedanput - ne baš od ove godine, primetili smo kako se nalazimo na početku dešavanja - tamo gde filmovi započinju svetski krug i kako se autori sa zadovoljstvom dolaze da nam se priključe i da uživaju u onome što je možda najveći bioskopski doživljaj za dokumentariste u svetu”, rekao je Popović, dodajući da nam dokumentarni filmovi “daju mogućnost da svet vidimo novim očima, da vidimo ono što nismo uspeli da vidimo, da razumemo ono što nismo razumeli, i da u tom svetu konačno pronađemo svoje mesto”.

Za završnicu 13. festivala „7 veličanstvenih”, 7. februara, najavljen je veliki hit „In loco parentis” koji će mnoge podsetiti na kultno ostvarenje „Društvo mrtvih pesnika”. To je prvi irski dokumentarac koji je izborio mesto u glavnoj selekciji najvećeg svetskog festivala dokumentarnog filma u Amsterdamu i koji upravo nastavlja sjajni pohod na Sandensu.

Autorski par, Niasa Ni Kinon i Dejvid Rejn, pratio je godinu dana u životima dvoje inspirativih učitelja u jedinoj osnovnoj školi sa internatom u Irskoj. Hedforft, škola ne mnogo različita po izgledu od kultnog Hogvortsa iz Harija Potera, sa svojim zgradama iz XVIII veka, sa tajnim vratima i magičnim šumarcima, već 46 godina je dom Džonu i Amandi Lejden i pozadina njihovih izuzetnih karijera. Za Džona je rok muzika još jedan od predmeta uz matematiku, engleski, veronauku i latinski. On neguje posebnu vrstu mladalačke revolucije podučavajući odgovornost i nezavisnost u podjednakom odnosu, umotane u hevi metal ili pop, podstičući decu da u školskom podrumu-rok klubu sviraju šta god žele. Za Amandu ključ za vezu sa decom je knjiga i ona koristi sve načine da ulovi mlade umove. Deca sede kao paralisana kada ih ona povede na čarobna putovanja sa fantastičnim junacima iz najrazličitijih priča.

„Želeli smo da snimamo godinu dana život u školi, samo da pratimo i posmatramo, bez intervjua, bez božjeg glasa koji vodi publiku… Znali smo da za nas to znači potpuno utapanje da bismo dobili pristup intimnosti koju smo želeli da uhvatimo”, naveli su Niasa Ni Kinon i Dejvid Rejn, životni i autorski par koji je punih godinu dana proveo u školi pripremajući projekat  “In loco parentis”.

Karte za festivalske projekcije mogu se kupiti na prodajnim mestima i sajtu Eventima, kao na blagajni Sava centra, a cena je 400 dinara.

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.