Advertisement Section

Dvanaesti međunarodni festival dokumentarnog filma Beldocs 2019. ostvario je planirano za ovogodišnje izdanje i prevazišao očekivanja što ukazuju utisci stranih gostiju festivala, brojni medijski napisi, kojih je ove godine bilo u rekordnom broju, kao i rast publike.

Tokom sedam festivalskih dana prikazan je 121 film u 16 programa koji su se odvijali u 12 sala, festival je ugostio više od 160 gostiju, što autora filmova, što filmskih profesionalaca koji su bili učesnici Industry programa u kojem su dodeljene nagrade u ukupnom iznosu od 16.500 erva. Zabeležen je porast broja posetilaca festivala, a čak 15 projekcija bilo je rasprodato, među kojima kuriozitet čine rasprodate reprizne projekcije što se retko gde dešava.

U godini kada je po treći put Beldocs dobio sredstva Media programa Kreativne Evrope, a na konkursu Ministarstva kulture i informisanja samo jedan milion, Filmski Centar Srbije prepoznao je istrajnost Beldocsa da podržava, afirmiše i promoviše domaći dokumentarni film finasirajući fond nagrada.

Uprkos zatvaranju Dvorane Kulturnog centra, pet dana pred festival, i otkazivanje projekcije filma „Na crnoj listi“, Beldocs je agilnošću svog organizacionog tima uspeo da prebrodi ove dve krizne situacije i da uspešno realizuje 12. festival, kojim se nastavlja ostvarivanje zacrtanog cilja da Beldocs bude među sedam najboljih festivala u Evropi. U tome ohrabruje odličan odziv publike, koja je spremna i raspoložena na razgovor sa autorima posle projekcija, koja je željna dijaloga i suočavanja stavova koji su neophodni i srpskoj kulturnoj sceni kako bi kulturna politika, strategija i festivalska scena bila jača, bolja, profilisanija, kreativnija i nadasve u funkciji filma.

Pored mnogobrojnih gostiju, radost festivalu i publici doneli su dvojica istaknutih dokumentarista, Japanac Kazuo Hara i Goran Dević iz Hrvtaske, čije retrospektive su organizovane u Beogradu, a najjaču pravu ljubav prema dokumentarnom filmu pokazale su dve gledateljke koje su izdržale projekciju najdužeg filma festivala „Mrtve duše“ u trajanju od 496 minuta – osam sati i 16 minuta, koje ćemo posebno nagraditi.

Sve ovo osnažuje festivalski tim da u narednim godinama Beldocs bude još bolji jer je odavno prerastao datu mu titulu najomiljenijeg prolećnog festivala u Beogradu, i sada stremi na festivalskom vrhu Evrope.

Miloš Miša Janketić
  • Save
Previous post Preminuo Mihailo Miša Janketić
Ivan Markovic
  • Save
Next post „Centar“ najbolji srpski dokumentarac na Beldocsu
Share via
Copy link
Powered by Social Snap