Advertisement Section

Filmski centar Srbije (FCS) je, na svom novopokrenutom youtube kanalu posvećenom domaćoj kinematografiji, za samo nekoliko dana stekao preko 5.000 novih pratilaca. Nakon inicijalnih šest filmova, dodato je još pet novih domaćih ostvarenja za besplatno gledanje : “Dok su oni leteli na mesec” Boriše Simovića, “Bakica hoće kući” Bojane Starčević, “Koreni zla” Želimira Gvardiola, „Olovka, dečak i san“ Miroslava LJ. Jelića i  Dolina vladara“ reditelja Jefima Graboja.

Radnja kratkometražnog igranog filma „Dok su oni leteli na Mesec“ u režiji Boriše Simovića, odigrava se u Begradu  21. jula 1969. godine. To je dan kada je Apolo 11 sleteo na mesec – grad je pust, a svi hipnotično prate TV prenos. Jedino su Tozi i Vera obuzeti međusobnim zbližavanjem.  Uloge tumače Tihomir Stanić, Jelena Đokić, Jelica Brestovac i Radojko Špica.

Kratkometražni igrani film „Bakica hoće kući“ režirala je Bojana Starčević, a u njemu pratimo senilnu staricu koja živi sa sinom i snajom. Jednoga dana ona poželi da se vrati svojoj kući, ali nastaje problem jer se bakica ne seća gde je njena kuća. Ključne uloge u filmu “Bakica hoće kući” odigrali su Tatjana Beljakova, Radoje Čupić i Tatjana Venčelovski.

„Koreni zla“ autora Želimira Gvardiola je kratki dokumentarni film – esej mozaične strukture i krupnog plana o korenima porodičnog nasilja i tankoj liniji izmedju nasilnika i žrtava. Film prati događaje iz života jednog broja ljudi koje je akt nasilja nad članom porodice doveo u zatvor i pokušava da da odgovor na pitanje da li je moguće porodične konflikte rešavati na mirniji način.

“Olovka, dečak i san” je priča o odrastanju, zrelom dobu i preranom kraju jednog večitog dečaka, u kojoj se prepliću i poistovećuju njegov stvarni život i njegovi snovi. O čoveku koji je zapravo, živeo svoje snove, sve do trenutka kada ga je najveći od njih nadrastao i trajno uvukao u sebe. Reditelj je Miroslav LJ. Jelić. a film je osvećen Veljku Bikiću (1951-1998), umetniku, producentu i dragom prijatelju.

Dokumentarac “Dolina Vladara” u režiji Jefima Graboja iz Izraela govori o ljudima koji svoje poslednje godine proživljavaju u staračkom domu, na brdu Zabučje iznad Užica.

Od ranije su u ponudi i sledeći nagrađivani  filmovi: “Žicka”, kratki igrani film Ivana Bukvića; “Samo devojčice plaču”, kratki igrani film Vladimira Milovanovića; “Tako mi na istoku”, dugometražni dokumentarni film Katarine Mutić; “Tranzicija”, kratki igrani film Milice Tomović, “Život traje tri dana”, kratki igrani film Katarine Koljević; “Kamen u ruci”, kratki igrani film Stefana Ivančića.

U ovom trenutku osnovni naglasak je na filmovima koji su nastali uz podršku upravo FCS-a, ali Filmski centar Srbije obaveštava sve producente da im stoji na raspolaganju da ovim putem ka široj publici plasira njihove i novije i starije filmove.

Filmove možete pogledati na YouTube kanalu Filmskog centra Srbije:.

Roman Polanski
  • Save
Previous post Veliko interesovanje za film „Optužujem” Romana Polanskog na online filmskom festivalu
Nagrada mlade publike
  • Save
Next post Đaci iz Srbije u ulozi žirija najboljeg evropskog filma za mlade
Share via
Copy link
Powered by Social Snap