Advertisement Section

Dokumentarni film „Wongar” Andrijane Stojković, koji je 17. novembra imao uspešnu međunarodnu premijeru u takmičarskom programu Međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Amsterdamu (IDFA), prikazivaće se u Dvorani kulturnog centra Beograda od 13. do 19. decembra u terminu od 21 čas.

Publika će biti u prilici da razgovara sa autorima filma nakon projekcije u nedelju, 16. decembra.

Film „Wongar” selektovan je za učešće na festivalima u Francuskoj, Poljskoj i SAD u 2019. godini.

„Wongar” (60 min) je dokumentarni film o australijskom piscu srpskog porekla koji živi povučen život u predgrađu Melburna brinući se o svojih 6 pasa rase Dingo za koje veruje da nose duhove njegove tragično izgubljene aboridžinske porodice. Njegov najnoviji roman će uskoro biti objavljen ali u isto vrijeme njegov dugogodišnji pratilac, dingo Timi, je bolestan. Veterinari sugerišu Vongaru da uspava psa ali se on snažno suprotstavlja. Vongar veruje da može da pronađe pomoć za Timija na drugim mestima: uranja duboko u svoje sećanje u pokušaju da prizove duhove iz predanja Aboridžina.

Domaću premijeru „Wongar” je imao 1. aprila 2018. na 65. Martovskom festivalu u Beogradu, gde je osvojio GRAND PRIX za Najbolji dokumentarni film preko 50 minuta.
Pored rediteljke Andrijane Stojković, koja je i montažerka, u ekipi filma su i snimatelj iz Partugalije João Ribeiro (Žoao Ribejro), zatim snimatelj zvuka Ben Travers (Australijanac), montažer M.Cem Öztüfekçi (M. Džem Oztufekči) iz Turske. Kompozitor originalne muzike je Vladimir Kolarić (grupe: Veliki Prezir, Škrtice), dizajner zvuka Aleksandar Protić, a izvršni producent Jelena Stanković.

Producent filma je Miroslav Mogorović (Art&Popcorn), ko-producenti su Jelena Stanković i Andrijana Stojković („All Inclusive Films“). Film su podržali Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Filmski centar Srbije, Grad Beograd – Sekretarijat za kulturu, Švajcarski savet za kulturu Prohelvetia.

Ognjen Glavonić, nagrada za režiju
  • Save
Previous post „Zlatna zvezda“ za Ognjena Glavonića
Dovlatov
  • Save
Next post Milan Marić u programu „Evropske zvezde u usponu“ na Berlinalu
Share via
Copy link
Powered by Social Snap