Završren filmski festival u Herceg Novom

Izvor: Filmske radosti
09/08/2017 - 23:00

Juče, 7. avgusta, svečanom dodelom nagrada okončano je ovogodišnje izdanjeFilmskog festivala Herceg-Novi (Montenegro Film Festival). Među nagrađenim su i srpski umetnici. U petak, 4. avgusta, u čast učešća filmova i filmskih stvaralaca iz naše zemlje, Filmski centar Srbije organizovao je koktel u Gradskoj kafani. Prisutne je ispred Filmskog centra Srbije pozdravila Una Domazetoski, koja je tom prillikom naglasila da je ideja da se saradnja sa ovih festivalom nastavi i narednih godina, a sve sa ciljem unapređenja regionalne saradnje na polju filmskog stvaralaštva. Tokom festivala uspostavljen je kontakt i sa Zlatkom Vučkovićem, umetničkim ditektorom festivala u Puli , koji je veoma zainteresovan za saradnju  sa Filmskim centrom Srbije i koji je izrazio želju da već od sledeće godine napravi jedan esnafski dan na tom festivalu koji će biti posvećen regionalnim  koprodukcijama. U razgovorima sa direktorom Filmskog centra Crne Gore, Sehadom Čekićem, bilo je reči o saradnji između naša dva centra i o predstojećem sastanku na Sarajevskom filmskom festivalu koji će biti posvećen podsticajima u državama u regionu.

Podsećamo, ovog avgusta na festivalu u Herceg-Novom prikazani su sledeći filmovi iz Srbije: Rekvijem za gospođu J, reditelja Bojana Vuletića, i novi film Luke Bursaća, Afterparti, kome je ovo bila festivalska premijera izvan Srbije, srpsko-crnogorska koprodukcija Biser Bojane reditelja Milana Karadžića, i crnogorsko-srpska koprodukcija, Igla ispod praga, koja je, budući da je scenarista i reditelj ovog filma, Ivan Marinović, ove godine preuzeo funkciju selektora igranog programa festivala, bila prikazana van konkurencije za nagrade. U programu studentskih filmova su se našla četiri kratka igrana filma mladih srpskih reditelja (Fajront Milene Grujić, Glad Tamare Todorović, Tišina Jovane Avramović i Paraliza Dušana Zorića), dok je boje dokumentarista branio Ringišpil.

Među nagrađenim ostvarenjima u Herceg-Novom našao se upravo Ringlišpil, srpsko kratkometražno ostvarenje u režiji mladog Luke Popadića. Ringišpilu je pripala nagrada žirija u dokumentarnoj selekciji za „inovativan portret života i rada pevača tradicionalne muzike, kroz smelo kadriranje, izuzetnu montažu i iskren odnos prema svojim protagonistima, koji ne upada u  zamku romantizacije, tipičnu za datu temu“. Popadić je rekao da mu ova nagrada mnogo znači, i dodao: „Uz festival u Herceg-Novom sam rastao, pa mi samim tim ova nagrada još više raduje. U pitanju je veliki festival sa jakom međunarodnom selekcijom, a moj film je bio jedini film iz Srbije među  dokumentarnim ostvarenjima. Ringišpil je nastao na kampu Interakcija, uz zalaganje  internacionalne ekipe. Verujem da je baš taj međunarodni aspekt doprineo da se ta lokalna tema obradi na način koji je doprineo međunarodnom uspehu filma. Moram da naglasim da je montaža Jelene Maksimović značajno doprinela kvalitetu filma, kao i odlična kamera mlade rumunske direktorke fotografije Ane Vijede“. Ringišpil je do sada učesvovao na preko trideset festivala u zemlji i inostranstvu i osvojio nekoliko nagrada, uključujući i onu na Kustendorfu.

Takođe, treba istaći da je žiri Zlatnu mimozu za najbolju mušku ulogu dodelio glumačkom ansamblu bosanko-slovenačko-nemačko-hrvatskog filma Muškarci ne plaču u kojem se nalazi srpski glumac Boris Isaković. Isaković je nagradu ravnopravno podelio sa kolegama iz regiona Leonom Lučevim, Emirom Hadžihafisbegovićem, Borisom Lerom i Erminom Bravom  za „ubedljiv i snažan prikaz psiholoških trauma izazvanih ratom devedesetih godina na Balkanu“.

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.