Advertisement Section

Film „Znaci života“ reditelja Marka Nikolića proglašen je za najbolji kratki dokumentarni film na festivalu Cannes Shorts u Kanu.

Ovo je, kako navode autori, film potrage za sudbinom odavno napuštenih hotela u Srbiji, kroz koje nas vrlo emotivno vode bivši zaposleni. Kombinacijom vizuelno i istorijsko-narativnih elemenata otkrivamo da se u nekada punim hodnicima i salama hotela još uvek kriju snažni znaci života. Njihova sudbina je metafora stanja u kojem se naše društvo nalazi. Film se završava utihnućem nabujalih znaka života i pokušajima disanja, uz neizrečeno pitanje – šta dalje? Da li ih eutanazirati, zadati coup de grâce, skratiti im muke ili pokušati da se ova „bića“ ožive, omogućiti im da ispunjavaju svoju životnu svrhu? Da li bismo produžavanjem, obnovom nijhovih života vratili bar deo onoga što nam toliko danas nedostaje? Ovaj film prikazuje lepšu prošlost u nadi da će budućnost biti bolja prema nama nego sadašnjica.

Film je podržao Filmski centar Srbije, a tu je i podrška Turističke organziacije grada Loznice, A.D. Planinke i Eternal Glory d.o.o.

Ekipu filma čine: Marko Nikolić, reditelj i montažer, Obrad Kokotović, direktor fotografije, Janja Lončar, kompozitorka, Miloš Drobnjaković, dizajner zvuka, Nebojša Miljković, producent. Film, koji traje 34 minuta, nastao je pod okriljem kuće LUDOVICO FILMS.

Premijera filma u Srbiji se očekuje na nekom od narednih festivala u zemlji, a ekipa se nada domaćoj premijeri na festivalu Beldocs.

benedeta
  • Save
Previous post Najprovokativniji film godine „Benedeta“ Pola Verhovena u bioskopima Srbije
heroji radnicke klase
  • Save
Next post „Heroji radničke klase“ Miloša Pušića premijerno na Berlinskom filmskom festivalu
Share via
Copy link
Powered by Social Snap