Advertisement Section

Autor: Radiša Cvetković
04/04/2013

BELDOCS je međunarodni festival dugometražnog dokumentarnog filma koji se održava svake godine u Beogradu. U zavisnosti od interesovanja i festivalskog budžeta, Beldocs se u smanjenom obimu održava i u drugim gradovima Republike Srbije i Republike Crne Gore.

Imajući uvid u savremenu dokumentarnu filmsku produkciju, Beldocs se fokusira na etičku i estetičku viziju društvene stvarnosti i otkriva beskrajne mogućnosti njene kreativne interpretacije. Nudeći presek međunarodnog, regionalnog i lokalnog dokumentarnog stvralaštva, Beldocs pomaže interkulturalnu razmenu i pruža mogućnost filmskim profesionalcima iz celog sveta da razmene ideje, da predstave svoje projekte i pronađu inspiraciju za nova ostvarenja.

Ove godine festival nas vodi u avanture kroz prestižna dela filmske dokumentaristike u programu koji čine četiri kategorije: srpski takmičarski filmovi, srpski informativni filmovi, međunarodni takmičarski program i muzički dokumentarci. Posebno se izdvajaju revijalni program kao i retrospektiva filmova Krisa Markera, najvećeg filmskog esejiste. Njegov rad izmiče definisanju jer je opseg njegovog delovanja išao od novinarstva, preko kritika, fotografije, dokumentarnih, eksperimentalnih, igranih filmova, tv filmova i mini serija, do komponovanje muzike, multimedijalnih instalacija, video arta… Najčešće je uspevao da sve te izraze ujedini u svoj, „markerov stil”. Nije koristio svoje pravo ime, već pseudonim(e). Krio se iza mačke i naočara i na sve načine izbegavao publicitet. Govorio je da su njegovi filmovi dovoljni za upoznavanje. Zato valja posetiti retrospektivu da se još jednom vidimo sa jednim od najboljih.

Nakon svečanog otvaranja u „Sava” Centru, 26. aprila, filmovi će se prikazivati do 30. aprila u sali Doma Omladine, Dvorani kulturnog centra, Domu kulture „Studentski grad” i bioskopu „Fontana”. Istovremeno, program će se realizovati u Kulturnom centru Novog Sada.

Kao i ranijih godina, i ovogodišnje izdanje Beldocs-a ima nekoliko filmova koji svojom problemskom dimenzijom, polemički intoniranim kontekstom, nekonvencionalnim i nestereotipnim filmskim pristupom, ali pre svega svojom beskompromisnošću, snažno emancipuju ideju razmene ideja, energija, iskustva, emocija.

Zbog toga se trebamo pripremiti da krajem aprila provedemo praznike u najboljem putovanju oko sveta kroz autentične filmske priče koje pomeraju granice. Spremni na promenu i vlastitu reakciju u svom domenu da se krugovi zatalasuju i prošire. Sudbina filma, kulture i budućnosti, u konačnoj instanci, pripada celoj zajednici a u toj sintagmi svako se od nas treba osećati prozvano. U danima kada se grotlo primitivizma i prostakluka drastično povećava, valja ozbiljno promisliti o dugoročnim interesima, pravima i obavezama. Stoga treba skratiti priču. Bez puno govorancije u nove pobede. Sa kamerom u ruci, radnom knjižicom, indeksom, čvrstom voljom ili samo nesigurnom željom da se nešto mora promeniti. I to je dovoljno. A ništa se neće promeniti dok sami ne promenimo svoje loše navike i prvi prsten, prvi krug. To je već mnogo. U filmovima sa Beldocs-a će biti primera. Dokumentarni filmovi ukidaju fikciju, a na nama ostaje da se i sami uključimo u akciju, pomerimo guzice i proširimo granice.

bioskop Vozdovac
  • Save
Previous post Bio jednom bioskop „Voždovac“
Bernardo Bertoluci
  • Save
Next post Bernardo Bertoluči – Nerazbuđeni sanjar
Share via
Copy link
Powered by Social Snap