Izvor: Filmske radosti | DW
12/04/2013

Filmom „Do poslednjeg daha“ Žan-Pol Belmondo postao je preko noći planetarna zvezda. Ulogama šarmantnih kriminalaca ta glumačka legenda koja ovog utorka slavi 80. rođendan, ostala je verna tokom cele karijere.

Žan-Pol Belmondo, 54 godina nakon Žan-Luk Godarovog remek-dela „Do poslednjeg daha“, još uvek nije ostao bez daha i sa 80 godina najbolje se oseća – pred kamerama. Godarov film je od tada 26-godišnjeg Belmonda, preko noći uvrstio u legende, a taj status francuski je glumac, s manje ili više uspeha, zadržao sve do danas.

Sa Godarom do zvezda

Nakon pomalo nadrealne priče o sitnom pariskom gangsteru Mišelu i njegovoj američkoj ljubavi Patriciji i svetskog uspjeha koji je taj film postigao, novotalasni reditelji poput Fransoa Trifoa ili Luja Mala otimali su se za mladog Belmonda koji se svojim stilom izvrsno uklopio u ideal buntovnika bez razloga koji je krajem pedesetih godina prošlog veka okupirao i evropski film. I taj tip šarmantnog gangstera, sa određenom porcijom samoironije, Belmonda je pratio tokom čitave karijere. Sledećih decenija bilo je dovoljno da se na plakatima pojavi Belmondovo ime, pa da film postane hit. Danas, sa 80 godina, Belmondo može da se pohvali sa gotovo 100 filmskih i preko 40 pozorišnih uloga. Uz Alena Delona, Bebel, kako ga od milja zovu zemljaci, postao je simbol francuskog filma u 20. veku.

I dalje beži pred zakonom

Bebel je na svet došao tačno pre 80 godina, 1933. u pariskom predgrađu Neji-sir-Sen. U porodici sa umetničkom tradicijom (otac skulptor, majka plesačica) Žan-Pol je prvo krenuo drugim smerom – bio je loš u školi i interesovao se samo za boks. Uspomena na boks Belmondu je u obliku spljoštenog nosa ostala i nakon što je otkrio novu strast – glumu. No Bebel je uvek ostao glumac sa visokim stepenom fizičkog angažmana u svojim ulogama. Tako je u svim svojim ulogama u akcionim filmovima, Belmondo sve opasne kadrove odglumio sam, bez kaskadera. Sve dok prilikom snimanja filma „Boss“ 1985. nije teško povredio glavu. Nakon toga je opasne scene ipak prepustio drugima.

Krajem 80-ih Belmondo se sve više okreće pozorištu. Povratak na filmska platna, tada već 75-godišnji Belmondo, ostvario je 2008. ulogom u rimejku filma Vitorija de Sike „Umberto D.“ u kome glumi usamljenog i napuštenog starca. U svom najnovijem projektu, Belmondo se vraća svom omiljenom žanru, gangsterskoj komediji „Jednoruki bandit“ redatelja Kloda Leluša. Uloga je ostala ista, samo je godište protagonista pomalo promenjeno: Belmondo glumi ostarelog gangstera koji beži pred pravdom.

Bernardo Bertoluci
  • Save
Previous post Bernardo Bertoluči – Nerazbuđeni sanjar
Vlada Petric
  • Save
Next post Suština filma – Vlada Petrić (II deo)
Share via
Copy link
Powered by Social Snap