Advertisement Section
Header AD Image

Izvor: FIlmske radosti | Novosti
05/06/2012

Najpoznatiji tajni agent na svetu i jedan od najpopularnijih filmskih junaka slavi 50. rođendan. Polovina svetske populacije pogledala makar jedan od Bondovih filmova.

Nakon što je prvi put spasao svet u filmu „Doktor No“, 1962. godine, najpoznatiji tajni agent na svetu Džejms Bond pojavio se u dvadesetak ostvarenja, kroz likove sedam različitih glumaca. Mada je na filmskom platnu večno mlad, agent 007 će ove godine proslaviti 50. rođendan. Književni lik koji je poslužio kao inspiracija za najdugovečniju filmsku franšizu, a koga je osmislio Britanac Jan Fleming, „stariji“ je devet godina.

Pola veka posle prve avanture na filmskom platnu, Bond ne pokazuje znake starenja. I dalje je opasan, sa „dozvolom za ubijanje“, sofisticiran, elegantan, hedonista i magnet za žene. Agent 007 nosi najbolja odela, pije najbolja pića, odseda u najboljim hotelima i, naravno, ljubi najlepše dame. Muškarci hoće da budu kao on, žene žele da budu sa njim.

LJUBAV KAO INSPIRACIJA

Pretpostavlja se da je Fleming inspiraciju za Bondove devojke pronašao u svojoj velikoj ljubavi Mjurijel Vrajt. Autor Džejmsa Bonda upoznao je 1935. tada 26-godišnju lepoticu. Mjurijel je bila bogata, uspešan model, talentovana skijašica i polo igračica. Uprkos Flemingovim neverstvima, bila mu je slepo odana. Poginula je u vazdušnom napadu 1944. što je potpuno slomilo pisca, koji je jednom prilikom rekao da je njihova ljubav bila „previše dobra da bi bila stvarna“.

Istraživanja pokazuju da je polovina svetske populacije pogledala makar jedan od Bondovih filmova, pa ne iznenađuje što je reč o jednoj od najprofitabilnijih filmskih franšiza. Avanture agenta 007 do sada su zaradile više od pet milijardi dolara. Ispred Bonda je samo serijal o dečaku čarobnjaku Hariju Poteru, koji je autorima doneo 7,7 milijardi zelenih novčanica. Ova razlika će sigurno biti manja kada u novembru počne prikazivanje najnovijeg, 23. po redu filma o Džejmsu Bondu „Skyfall“.

Romani o tajnom agentu 007 bili su u početku mnogo popularniji u Britaniji nego u Americi. Ali, kada je američki predsednik Džon Kenedi pohvalio Flemingova dela u uglednom magazinu „Lajf“, sve se promenilo. Kažu da su zahvalni šefovi EON produkcije, koja stoji iza svih filmova, Kenediju na privatnoj projekciji u Beloj kući pustili „Doktora Noa“ mesec dana pre nego što je stigao do „običnih“ gledalaca. Roman „Iz Rusije s ljubavlju“ je, kažu, izabran za sledeću ekranizaciju jer ga je upravo američki predsednik izdvojio kao svoj omiljeni.

Prvi Džejms Bond, a po mišljenju većine fanovima i najbolji, bio je Šon Koneri. On je snimio šest filmova, s tim što su ga (između petog i šestog Konerijevog), zbog nesporazuma oko honorara, producenti zamenili Džordžom Lejzenbijem. Usledilo je sedam filmova Rodžera Mura i dva Timotija Daltona, koji je ocenjen kao „najlošiji agent“. Nakon duže pauze Pirs Brosnan je uspeo da vrati popularnost Džejmsa Bonda, snimivši četiri dela. Poslednji, aktuelni agent 007 je Denijel Krejg koji čeka premijeru svog trećeg filma.

NOVI BOND PIJE PIVO!

Kada je „Hajneken“ u martu saopštio da će Džejms Bond u najnovijem delu „Skyfall“ piti njihovo pivo, fanovi su bili očajni. Internet su preplavili negativni komentari i optužbe da „Bond nije Bond ako ne pije votku-martini“. Producenti su saopštili da tajni agent ostaje veran svom piću, ali da „ponekad popije i pivo“. U pozadini je, naravno, novac. Ugovor sa „Hajnekenom“, vredan 45 miliona dolara, čini značajan deo filmskog budžeta. Možemo samo da nagađamo koliko miliona je platila kompanija „Aston Martin“ da bi za volan njihovog automobila seo Džejms Bond.

Koliko je važan Bond, važna je i Bondova devojka, a njih je u pet decenija dugoj istoriji bilo zaista mnogo. Kada je izronila iz mora u filmu „Doktor No“, obučena u beli bikini, sa nožem za pojasom i školjkom u rukama, Ursula Andres je postavila standarde za sve naredne Bondove devojke. Bila je lepa, hrabra i „prokleta“ zbog svog seksualno sugestivnog imena. Za 50 godina, „formula“ se nije promenila. Bondove romanse podrazmevale su lepe i hrabre žene, bile one dobre ili loše. Njegovo srce osvajale su najčešće ili ženski tajni agenti ili fam-fatal koja želi da ga ubije. Jedina dama koja je imala posebno i, rekli bismo, trajnije mesto u Bondovom srcu bila je Mis Manipeni, sekretarica šefa tajne službe, poznatijeg kao M. Uloge Bondovih devojaka proslavile se većinu glumica koje su ih igrale, poput Ursule, Brit Ekland, Džejn Sejmor…

O popularnosti ove filmske franšize svedoče i mnogobrojni citati koji su našli svoje mesto u istoriji filma. Najpoznatiji je svakako onaj „Bond, Džejms Bond“, ali ne zaostaje ni „martini, promućkan, a ne promešan“. Čak i ako niste fan ovog serijala sigurno znate da nabrojite bar tri naziva filma. Upečatljivi naslovi, poput „Sutra ne umire nikad“, „Dijamanti su večni“, „Kazino rojal“, „Iz Rusije s ljubavlju“, uzbudljive akcione scene, šarmanti glavni junak i, naravno, lepe žene čine ovu filmsku avanturu nezaboravnom.

Agent 007 je danas moćna marketinška mašina. Producenti uzimaju veliki novac da bi se u filmu „slučajno“ reklamirao neki proizvod, bilo da je reč o automobilu koji Bond vozi, hotelu u kojem odseda, piću koje pije, odelu koje nosi… Ako serijal o Džejmsu Bondu pogledate kroz prizmu marketinga, shvatićete da je ova filmska storija ujedno i svedočanstvo za dugačak niz luksuznih brendova, poput satova „roleks“, votke „smirnof“, odela „brioni“, šampanjca „bolindžer“, cigareta „malboro“ i, naravno, neizostavnog martinija. I dokle god Bond bude popularan, marketinški stručnjaci želeće da vežu ime svog proizvoda za najslavnijeg tajnog agenta.

Kazablanka
  • Save
Previous post Sedam decenija „Kazablanke”
Djordje Bogdanovic
  • Save
Next post Đorđe Bogdanović – čovek koji je živeo film
Share via
Copy link
Powered by Social Snap