Izvor: Filmske radostiA

Festival studentskog filma FSF je prvi međunarodni festival studentskog filma u Srbiji. Osnovan je 1999. godine u Beogradu od strane studenata produkcije, pa tako i danas organizacionu strukturu čine isključivo studenti. Festival je prvenstveno kulturna manifestacija koja publici predstavlja igrane, dokumentarne, animirane i eksperimentarne kratkometražne filmove mladih autora iz celog sveta, omogućava uvid u različite pristupe filmu i okuplja studente svetskih filmskih škola, na jednom mestu.

Festival studentskog filma neguje i tradiciju pozivanja renomiranih profesora i profesionalaca iz oblasti filmske pedagogije, estetike i režije. Tokom proteklih 11 godina prikazano je preko 2000 filmova iz 50 zemalja. Već 2001. godine, FSF je uvršten u grupu studentskih festivala koje preporučuje CILECT (međunarodno udruženje najznačajnijih filmskih škola), a zahvaljujući festivalu je i Fakultet dramskih umetnosti, nakon dugogodišnje pauze, iste godine obnovio članstvo u ovoj asocijaciji.

ISTORIJAT
20-23. april 1999.
Prvi Festival održan je tokom bombardovanja NATO-a u Muzeju jugoslovenske konoteke u Beogradu. Festival je otvorio filmski reditelj i profesor Slobodan Šijan, a prikazani su kratkomertažni studentski filmovi iz Srbije, Makedonije, Meksika i Estonije.

27. oktobar – 01. novembar 2000.
Tokom drugog internacionalnog Festivala studentskog filma Muzej jugoslovenske kinoteke ponovo je bio mesto susreta filmskih studenata, filmske umetnosti i brojne filmske publike.

26-31. oktobar 2001.
Treći Festival prikazao je oko 200 filmova iz 15 zemalja, u okviru Glavnog programa i programa Otvoreni studio, u Muzeju jugoslovenske kinoteke i Domu omladine. Pored projekcija, održana je radionica za pisanje scenarija za kratki igrani film i nekoliko tribina na teme u vezi sa filmom i video produkcijom. Žiri su činili: Ivan Stefanović, reditelj i asistent na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, student Ivan Karl i filmski kritičar Dejan Krajačić. Antipirat nagradu, prema istoimenom časopisu, dodelili su predstavnici magazina Aleksandar Radivojević i Dimitrije Vojnov.

– Do sada je Festival često menjao lokacije i vreme održavanja, ali se poslednjih godine sve više učvrstilo da se okupljanje rezerviše za mart ili april.