Advertisement Section

Autor: Mladen Vušurović

U novinama niko ne dobija više od citat-dva prostora, a na televizijskim vestima ni toliko, uz možda koju grimasu pride. U rialiti šouovima nas gnjave do besvesti i besmisla, isto kao što nam na kablovskim serijalima sve objašnjavaju napadni, sveznajući naratori. Knjige više niko ne čita, internet je mahom postao globalni kafić za dokone egzibicioniste i blejače, a u igranim filmovima se sve toliko ponavlja da je najbolji specijalni efekat ustvari ostati kod kuće i ljudski porazgovarati sa svojim bližnjima, pod uslovom naravno da ni oni nisu puni tračeva, ogovaranja, sebičnih, površnih i nebitnih priča.

Autorski dokumentarni film je sve ostalo. Posvećenost priči koja zaslužuje da bude produbljena; promišljen izbor likova koji imaju šta da kažu; situacije koje su celom svetu istovremeno i originalne i bliske; sloboda kreativne interpretacije i umetnička višeslojnost filmskog jezika; kombinacija nadmoćne verodostojnosti i poznate nam i drage dramaturgije.

Nakon kvalitetnog dokumentarca publika se oseća bogatije, počašćeno, osveženo. Kao kad upozna zanimljivog sagovornika, kao nekad po izlasku iz bioskopa, kao malo dete koje veruje u ispričanu priču, kao trenutak smisla u vremenu kada će nam i na sâm smisao uskoro nametnuti porez, ako mu u međuvremenu ne budu uručili otkaz uz kojekakvu mizernu otpremninu…

Naši dokumentaristi zaostali su nažalost u estetici 60-ih i 70-ih godina koja ih je proslavila, tako da je naša publika do skora bila uskraćena za filmska ostvarenja koja bi zahvalno i adekvatno predstavila našu blisku prošlost, a zbog lenjosti i neodgovornosti TV urednika propuštali smo i nezaboravne međunarodne dokumentarce koji su u proteklih desetak godina zasenili svet igranog filma.

Festival BELDOCS već četvrtu godinu pokušava da nadoknadi taj jaz, celogodišnjim globtroterskim radom i strastvenom profesionalnom predanošću, ovog puta uz srdačnu finansijsku pomoć Fonda za otvoreno društvo i opštine Stari Grad. Predstavljamo vam osamdeset novih filmova, od kojih će vas svaki nepobitno ili oduševiti ili fascinirati. U cilju afirmacije domaćeg stvaralaštva, po prvi put organizujemo takmičarski program srpskog dokumentarnog filma. Predstavljamo i celokupni program razvoja kreativnog dokumentarnog filma kod nas, tribinama i razgovorima širimo diskurs saosećajnosti, radimo i na što široj distribuciji odabranih filmova. Propovedamo preobraćenima, laicima, mladima, televizijama. Tražimo istinu, čovečnost ili barem inspiraciju, zajedno, između stvarnosti i filma.

Balkanima
  • Save
Previous post Evropski festival animiranog filma – Balkanima
Festival autorskog filma
  • Save
Next post Festival autorskog filma
Share via
Copy link
Powered by Social Snap