Advertisement Section

Konačno dočekasmo dan da se u našim bioskopima pojavi dugo očekivani film majstora, Terija Gilijama. Reditelj je imao dosta problema, pretpostavljam da ste svi čuli da je tokom snimanja tragično nastradao glavni glumac Hit Ledžer. Teri je bio primoran da zaustavi projekat i bio je na ivici da odustane, ali se na kraju vratio kako bi na neki način odao poštu Ledžeru. To je značilo da je scenario morao da se prepravlja, a angažovani su glumci, Džoni Dep, Džud Lou i Kolin Farel, kako bi odmenili Hita. Bio je to veliki posao ali i uspešan. Teri je film predstavio kao „film Hita Ledžera i prijatelja“.

Na press projekciji u bioskopu „Balkan“ bilo je dosta novinara, kritičara, reditelja, koji su kao i mi sa nestrpljenjem čekali da se svetla ugase i da krene magija. Iako je bilo nekih tehničkih problema na samom početku, da ne opisujem hladnoću koju smo osećali jer u sali nije bilo grejanja, polako smo tonuli u magičan svet Terija Gilijama. Neko je rekao da je ovo najbolji i najveći Gilijemov film do sada – ne mogu da se u potpunosti složim. Doktor Parnasus, stariji gospodin, koji nikako da umre, mada mu telo stari i ima vec nekih 1000 godina, jednog sunčanog dana, videvši zanosnu riđokosu, sklapa pakt sa Mefistom (u ovom slučaju sa gospodinom Nikom), kako bi mogao da joj osvoji srce. Postao je besmrtan, podmladio se , ali kao i uvek postoji kvaka, a to je da svako njegovo dete koje napuni 16 godina pripadne Niku. Parnasus se zaista nije nadao da će mu žena u 60-oj godini roditi predivnu ćerku. Nažalost, žena nije preživela porođaj. Iz godine u godinu, dr Parnasus se igrao sa Nikom, i to sa sudbinom svoje ćerke. Pokušava da je povrati, ali nije džaba narod rekao, sa đavolom se ne treba igrati. Poslednja u nizu igara je bila ko brže skupi pet duša taj je pobednik. Ako Nik pobedi dobija Parnasosovu ćerku Valentinu (Lili Kol), i obratno. Na scenu stupa prevarant Toni kojeg igra Hit. Nažalost, veoma rano je preminuo, tako da nije uspeo u potpunosti da iskaže svoj potencijal, jer je taman krenuo da izgrađuje lik, kada su bili primorani da ga zamene. Toni je lukav čovek , prevarant koji takođe sklapa dogovor sa Nikom, ali ovog puta Parnasus ne može da razazna da li je Toni na njegovoj ili Nikovoj strani. Odlaze sa svojom kočijom u tržni centar gde Toni kao uglađeni gospodin prilazi damama, kako bi ih namamio da im uzmu duše. Kako to obično biva svi su stidljivi i samo se čeka da neka probije led, nakon toga gospođe se guraju koja će prvi da uđe kroz ogledalo, gde dr Parnasus oživljava svačiji san . Vizuelno dosta dobro urađeno, mada nisam u potpunosti zadovoljan bojama kojima se prikazivala sva raskoš jednog sna. Ipak ono što nas malo iznenađuje, jeste da nema toliko ludosti, kao što smo već navikli kod Terija. Verovatno se razlog krije u Hitu Ledžeru.

Četiri duše su bile kod Parnasusa, ali ni Nik se ne predaje bez borbe, kakva takva, jeste borba. Preostaje grčevita borba za poslednju. A ko je do nje prvi stigao, da li je kao što to obično biva, pobednik Mefisto (Nik) ili je kod Terija nešto drugo slučaj?

Život nam se uvek svodi na neka biranja, da li ćemo ove patike ili one, da li ćemo ovu curu/dečka ili nekog drugog, da li ćemo ovim da se bavimo ili nečim drugim. Ponekad se umorimo od silnog biranja i poželimo da imamo jednostavne odgovore i rešenja, da ne bismo morali kroz mali lični pakao da prolazimo. Možda bi tada svet bi jednostavniji?

Mora se spomenuti gluma britanske zvezde u usponu Endura Garfilda koji igra Entoana, koji je duboko zaljubljen u Val i jedino što želi jeste da bude sa njom, da odu iz putujućeg teatra i da žive normalno. Garfilda se sećam iz film „Boy A“, gde glumi dečka koji je pušten sa robije na uslovnu, pokušavajući da sredi svoj život. Veoma povučen i tih lik, dok je u ovoj ulozi puka suprotnost. Jesu različite uloge ali je odradio maksimalno svoj posao i prosto vas je privukao svom liku. Ne možete da ga ne volite. Pored njega odličan je i Tom Vejt u ulozi Nika,i iako nije glavna uloga, fenomenalano urađen posao. U jednom trenutku vas toliko iznervira da bi ste da ga zadavite golim rukama. Mlada Lili Kol, tek joj je 22 godine, ali uskoro jedna od vodećih glumica u Britaniji ako ne i šire. Dosta dobro urađen posao, ali mi je nešto ipak falilo, neka iskrica da me privoli na svoju stranu. Šta tek reći za Vernea Trojea? Kada sam ga video u kostimu crnca, mom oduševljenju nije bilo kraja. Zaista neverovatan čovek. Svi ga se secamo kao Mini me-a iz „Ostin Pauersa“.

Veoma lepo urađen film i dva sata veoma brzo prolete, ali opet ne mogu da se otresem osećaja da filmu nešto fali. Možda sam ja previše očekivao, jer je to film koji baš dugo čekam, ili jednostavno moram još jednom da odgledam, jer film definitivno to zaslužuje, a i višeslojan je tako da bi bilo poželjno.

Scenario: Terry Gilliam, Charles McKeown
Producenti: William Vince, Samuel Hadida, Terry Gilliam, Amy Gilliam
Muzika:Jeff Danna, Mychael Danna
Kamera:Nicola Pecorini
Montaža:Mick Audsley
Uloge: Christopher Plummer, Heath Ledger, Lily Cole, Andrew Garfield, Verne Troyer, Tom, Johnny Depp , Jude Law

Autor:Zoran Gajin

8 ipo
  • Save
Previous post 8½ (Federico Fellini, 1963.)
Alisa u zemlji cuda
  • Save
Next post Alice in wonderland (Tim Burton, 2010.)
Share via
Copy link
Powered by Social Snap