Advertisement Section

Četrnaesti po redu festival evropskog dugometražnog dokumentarnog filma „7 veličanstvenih“ održaće se od 8. do 14. juna 2018. u Kombank Dvorani.

Festival „Sedam veličanstvenih“ je ove godine u novom elitnom beogradskom bioskopu, tamo gde je rođen FEST, u upravo obnovljenoj dvorani Doma sindikata, sada Kombank Dvorani, sa vrhunskom opremom za projekcije i zvuk – pravom mestu za veličanstvena ostvarenja modernog dokumentarizma.

Dokumentarci koji nam dolaze uglavnom su upravo doživeli ili imaju svoje premijere u Evropi. Dan posle svetske premijere na festivalu u Šefildu ekskluzivno dolazi avangardno ostvarenje „San ima svoju kuću“ Skota Barlija. Mladi britanski autor, koga neki proglašavaju „najvećim filmskim autorom milenijumske generacije“, na vrlo poseban način objedinjuje dokumentarne snimke, crteže i animaciju, kreira kadrove u čak po šezdeset vizuelnih slojeva. On je jedan od vodećih autora remodernističkog filma i „slow cinema movement“-a. Ostvarenje kakvo do sada nismo imali prilike da gledamo.

„Događaji u mestu Idre“ je bioskopski hit čije su premijere i projekcije trenutno širom Švedske. Rad rediteljskog trija, Male Grapengiser, Pera Bifrosta i Aleksandra Riniusa je zabavna i otkrivajuća šetnja švedskim selom. Kombinovanjem mitova, bajki i svakodnevnog realizma švedski trio kreira diskretnu komediju u dokumentarcu neobične atmosfere. Posle svoje nordijske premijere, za sve ljubitelje maestralnog modernog dokumentarca, pred nama je najnoviji rad Virpi Sutari, jedne od najznačajnih evropskih autorki. Nepoetično nazvan „Preduzetnik“, što liči na finsku ironiju i otkačenost, pre svega je poetična priča o ljubavi i bliskosti, ali u surovom svetu biznisa i korporacija. Biti mali, biti svoj, biti slobodan ili biti uspešan i osvajati svet– u tim rasponima Virpi Sutari pokazuje dramatične sudare savremenog sveta. I najnovije ostvarenje Tomasa Ridelšajmera, autora velikih hitova „Reke, plime i oseke“ i „Dodirni zvuk“, filma koji je otvorio prvi festival „Sedam veličanstvenih“. Svojom razigranom kamerom i vrhunski estetizovanjim kadrovima, Ridelšajmer ponovo prati rad jednog od najvećih savremenih lend-art umetnika, Endija Goldsvortija, uz muziku Freda Frita koju izvodi legendarna Evelin Gleni.

Festival otvara „Princ i dibuk“, najbolji na prošlogodišnjem festivalu u Veneciji u kategoriji dokumentaraca o filmu. Priča o glamuroznom svetu filma, o holivudskoj eliti u Italiji u kojoj važnu ulogu igra i neobični princ, čovek kome se dive i u čijem društvu svi uživaju, a koji u sebi nosi nezamislive tajne. Film bezbroj prepletenih niti koji od zavodljive slike sjaja postepeno prerasta u uzbudljivi triler koji pratite bez daha.

Holandski „Deca učiteljice Kit“,majstorski rad Petre i Petera Latastera i dansko, švedsko, finski „Udaljeni lavež pasa“ mladog Simona Lerenga Vilmonta povezani su pričama o malim velikim junacima. I jedan i drugi bave se svetom dece u svakodnevno nesvakodnevnim situacijama! U Holandiji vrhunski dokumentaristi, diskretno prateći zadivljujuću učiteljicu, stvaraju nezaboravnu lekciju  o dostojanstvu, vrednostima i sazrevanju pogledom iz visine dečjih očiju. „Udaljeni lavež pasa“ je dirljiva poetska antiratna priča o malima i nezaštićenima na rubu velikih događaja. Pobednik najvećeg festivala dokumentarnog filma IDFA za prvi dugometražni film.

Festival „Sedam veličanstvenih“ vrhunskom selekcijom poziva na veliki praznik modernog dokumentarnog filma u Beogradu.

Ogledalo
  • Save
Previous post Nikolas Kejdž u napetom psihološkom trileru „Ogledalo”
Ines Paris
  • Save
Next post 11. Španski metar nastavlja se „Ženskim uglom“
Share via
Copy link
Powered by Social Snap