Advertisement Section

Tema ovogodišnjeg Alternative Film/Video festivala je „KOLEKTIVizam“, a prati je bogat petodnevni program. Biće prikazano preko 70 alternativnih filmova i video- radova iz više od 30 zemalja – inovativnih, eksperimentalnih, istraživačkih, avangardnih, ličnih, političkih i drugih.

U takmičarskom programu su novi radovi Igora Simić, Vivijan Ostrovske, Majka Hulbuma, Alana Brauna, Benjamina i Stefana Ramirez Pereza, Dereka Vulfendena, An-Mari Bušar, Igora Toholja, i mnogih drugih, a u regionalnom, netakmičarskom programu „Jug-jugoistok“ filmovi Diane Vidrasku, Ivana Ramljaka, Davorina Marca, belit sag, Armanda Lulaja, Petera Lihtera, Vladislav Kneževića i drugih.

Program čine i dve multimedijalne izložbe, radionica virtuelnog filma i brojni prateći programi. Alternative Film/Video Istraživački forum i dva okrugla stola tradicionalna su mesta na kojima filmski autori, teoretičari, istoričari, arhivisti i kustosi razgovaraju i debatuju, a ove godine baviće se temom filmskih kolektiva, kino-klubova, kolektivnog autorstva i kolektivizma kao umetničke teme.

Umetnički duo „Doplgenger“ (Boško Prostran i Isidora Ilić) odgovoran je za tematsku koncepciju i odabir filmova za međunarodni takmičarski program, a Greg de Kjur selektor je regionalnog programa „Jug-jugoistok“. Članovi žirija su britanski filmski reditelj Skot Barli, Gerald Veber, kustos iz austrijske distribucijske kuće „Sixpack Films“, i Gordana Nikolić, kustoskinja Muzeja savremene umetnosti Vojvodine.

Skot Barli će predstaviti izbor svojih kratkih filmova, kao i celovečernji film „San ima svoju kuću“ iz 2017. godine. Ruzbeh Rašidi, umetnik iz Dablina, predstaviće svoj celovečernji eksperimentalni film „Fantomska ostrva“, kao i knjigu „Luminous Void: Experimental Film Society Documents“, o kolektivu „Experimental Film Society“, čiji je osnivač.

Španska kustoskinja Almudena Eskobar Lopez donosi izbor radova radikalnog meksičkog filmskog kolektiva „Los Ingravidos“, koji se bavi demontažom kodova televizijske i korporativne  vizuelne  estetike. Helen  Bez i Klod Čikolela sa festivala eksperimentalnog filma „Images Contre Nature“ iz Marseja predstaviće program „Sve što nam treba“ – izbor savremenih filmova iz bogate festivalske arhive.

U okviru arhivskog i retrospektivnog programa, Gerald Veber predstavlja program „S one strane filma“, izbor austrijskih „podzemnih”, andergraund filmova iz 1960-ih 1970-ih (autora poput Kurta Krena, Pitera Vajbela, Fridl vom Groler i drugih), koji će biti prikazani sa 16mm traka, a Gordana Nikolić izbor radova iz bogate filmske i video prakse Vojvodine.

Diskutovaće se i o dva značajna festivala za jugoslovenske autore kratkog alternativnog i eksperimentalnog filma. Berlinski kustos Tobias Hering donosi izbor kratkih i zapostavljenih jugoslovenskih filmova iz bogatog arhiva festivala u Oberhauzenu (Internationale Kurzfilmtage Oberhausen), koji će biti prikazani sa 35mm traka. Sineasti Nikola Đurić, Ivko Šešić i Sava Trifković izborom filmova, tekstovima i fotografijama, evociraće sećanje na IF STAF, festival koji je Akademski kino klub pokrenuo krajem 1960- ih i početkom 1970-ih godina i koji je po mnogo čemu prethodnik Alternative Film/Video festivala.

Festival se otvara dvema izložbama. U Velikoj galeriji biće priređena izložba pod nazivom „Slika iz filma koji nedostaje: obećanja Nove Forme“ švajcarskih kustosa Rafaela Kuoma i Marije Jorio, posvećena istoriji kino-klubova u Tunisu, a u Maloj galeriji izložba „Layers of Self“ beogradske umetnice Marte Jelene Glišić.

Temi kino-klubova u međunarodnom kontekstu posvećen je Alternative Istraživački forum, koji vodi Greg de Kjur, a na forumu će izlagati nekoliko naučnih istraživača iz Evrope, Severne Amerike, Severne Afrike… Članovi žirija, kustosi pratećih programa i gosti festivala učesnici su okruglog stola na temu „KOLEKTIVizam“, koji je otvoren za javnost, a moderiraće ga umetnički duo Doplgenger.

U okviru festivala biće održana i radionica filmske, narativne virtuelne realnosti (VR), nastala u saradnji sa filmskim festivalom u Trstu. Italijanski umetnici Antonio Đakomin Fluido i Masimilijano Borgezi polaznicima će objasniti principe rada u VR-tehnici.

Žiri festivala odabraće filmove za Listu značajnih ostvarenja, čiji će autori imati priliku da dobiju rezidencijalni boravak u Akademskom filmskom centru Doma kulture „Studentski grad” naredne godine.

Arte kino filmksi festival
  • Save
Previous post Treći online Artekino filmski festival
KMMFF 2018
  • Save
Next post Milan Marić otvara Četvrti Kosovo i Metohija MFF
Share via
Copy link
Powered by Social Snap