Advertisement Section

Radi se o kratkom igranom filmu iz 2003. godine, nastalom u slovenačkoj produkciji i po scenariju bosanskog pisca Abdulaha Sidrana, scenariste kultnih filmova „Sjećaš li se Dolly Bell?“, „Otac na službenom putu“ i „Kuduz“. Ovaj petnaestominutni film imao je izuzetan uspeh: nagrađen je „Zlatnim medvedom“ na Berlinskom festivalu, Nagradom Evropske filmske akademije, a bio je nominovan i za Oskara. Glavne uloge tumače Davor Janjić, Admir Glamočak i Emina Muftić.

„(A)Torzija“ je ratna priča o opsadi glavnog grada Bosne i Hercegovine. Sarajevski hor sprema se da kroz tajni tunel, jedinu vezu sa ostatkom sveta, krene na evropsku turneju, kada neočekivani susret sa jednom kravom to dovede u pitanje.

„Iako produkciono u potpunosti slovenački, (A)torzija je možda i prvi film koji je nakon rata okupio filmske radnike sa prostora cele bivše Jugoslavije. Šalili smo se da ima dosta simbolike u tome što smo se svi okupili oko filma koji se dešava u jednoj štali“, opisuje Arsenijević iskustvo rada na filmu. „Bila je to ratna priča kao nijedna druga. Neočekivana, uvrnuta, dramatična. I za mene najvažnije, bila je o umetnicima u ratu. Nešto sa čim sam u potpunosti mogao da se poistovetim. Snimali smo sedam dana. Bilo je tu nekih od najvećih izazova u ovom poslu: rad sa životinjama, decom, velikim brojem statista i pirotehnikom. Mislio sam, ako ovo uspem da snimim moći ću sve. Ali svaki film je izazov za sebe, potpuno nova priča. Bilo je teško, sećam se da je bilo hladno, ali uživao sam“, zaključuje renomirani reditelj.

Stefan Arsenijević (1977) završio je filmsku i televizijsku režiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, gde radi kao predavač od 2005. godine.  Za kratke filmove dobio je više od 30 nagrada, a njegov prvi dugometražni film, „Ljubav i drugi zločini“ (2008) prikazan je premijerno u zvaničnom programu Berlinskog filmskog festivala, i osvojio je više međunarodnih nagrada (Sofija, Visbaden, Bursa, Tbilisi, Linc…). Arsenijević je završio snimanje filma „Strahinja Banović“, koji se trenutno nalazi u postprodukciji i koji je nastao uz podršku Filmskog centra Srbije. Film predstavlja savremenu adaptaciju tradicionalne srednjevekovne srpske pesme „Banović Strahinja“, a nastao je po scenariju koji je Arsenijević napisao sa Bojanom Vuletićem i Nikolom Dukrejom.

Od 19. marta 2020. godine do danas, na jutjub kanalu Filmskog centra Srbije je svakog dana predstavljen po jedan film naših autora, u širokom dijapazonu koji obuhvata igrane, dokumentarne i animirane naslove  u trajanju od po nekoliko minuta, pa do dugometražnih formi. Svakog petka na ovom kanalu je objavljen po jedan film naših proslavljenih autora, a do sada su postavljena ostvarenja „Bez naziva“ Gorana Markovića, „Pas Hrstka” Gorana Paskaljevića, kao i poetski recital „Branko Miljković: Pohvala svetu“ Slobodana Šijana.  U dosadašnjoj ponudi našla su i se i filmovi autora mlađe i srednje generacije, kao što su Stefan Ivančić, Katarina Koljević, Milica Tomović, Vladimir Tagić, Mladen Kovačević, Mihajlo Dragaš, Ognjen Glavonić, Boris Mitić, Dejan Petrović, Balša Đogo, i drugi.

We are one
  • Save
Previous post SFF deo besplatnih svetskih filmskih festivala
Palic 2019
  • Save
Next post Finansijska podrška za Palićki festival i Beldocs
Share via
Copy link
Powered by Social Snap