Advertisement Section

Evropskog festivala animiranog filma „Balkanima“, održaće se od 1. do 6. oktobra 2019. godine, u Domu kulture „Studentski grad“, po šesnaesti put, najavio je organizator.

Selektori festivala Nebojša Petrović i Mina Sablić govorili su o propozicijama na osnovu kojih su birali filmove, napomenuvši da je primećen porast broja dokumentarnih animiranih filmova, kao i da je najčešća tema filmova „uticaj modernih tehnologija na život savremenog čoveka“. Najavili  su i radionice, predavanja i izložbe na temu animacija.

O filmu „Smrt majke Jugovića“, čiji je producent Dom kulture „Studentski grad“, koji će na ovom festivalu imati svetsku premijeru, kao i o ideji, inspiraciji i procesu nastanka filma, govorio je autor filma Mihajlo Dragaš.

Milan Milosavljević, selektor i glavni organzator festivala,  istakao je da će na ovogodišnjoj  Balkanimi u takmičarskom i netakmičarskom delu programa biti prikazano 125 kratkih animiranih filmova iz 25 evropskih zemalja.

Festival zatvara radionica „24 sata crtanja stripa“, koja se održava već 15 godina prve subote oktobra, u umetničkim školama, galerijama i kulturnim centrima širom sveta. Ove godine se po prvi put održava u Srbiji i to u Domu kulture Studentski grad. Organizator i realizator radionice je Maida Gruden, urednica likovnog programa DKSG.

Konferenciju je zatvorio direktor Doma kulture Boris Postovnik, izražavajući žaljenje što, iz tehničkih razloga, neki filmovi nisu ušli u program festivala, ali uz obećanje da će Dom kulture „Studentski grad“ uložiti napore da sledeću Balkanimu dočeka sa mnogo boljim tehničkim mogućnostima, pa bi tako šansu dobile i tehnički zahtevnije animacije.

Film Džoker
  • Save
Previous post Premijera filma „Džoker“ 2. oktobra u Kombank dvorani
Koja je ovo država
  • Save
Next post Film „Koja je ovo država“ u takmičarskom programu Varšavskog festivala
Share via
Copy link
Powered by Social Snap