Advertisement Section

U okviru 13. izdanja Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Beldocs koji će se ove godine održati od 3. do 10. septembra na nekoliko lokacija u Beogradu i onlajn, biće prikazano više od stotinu filmova podeljenih u 17 selekcija. Izdvajamo vam 5 dokumentaraca koje ne smete propustiti.

„Kolektiv“ (Colectiv) – Selekcija I kao Integritet
Alexander Nanau — RumunijaLuksemburg — 2019 — 109′

Godine 2015. u požaru u bukureštanskom klubu „Kolektivˮ bilo je 27 mrtvih i 180 povređenih. Ubrzo, više žrtava opekotina počinje da umire u bolnicama od rana koje nisu bile opasne po život. Tada lekar uzbunjivač daje informacije timu istraživačkih novinara. Jedno otkriće dovodi do drugog, dok novinari počinju da otkrivaju ogromne prevare u zdravstvu. Kada novi ministar zdravlja biva imenovan, on omogućava do tada neviđen uvid u njegove napore na reformi korumpiranog sistema, ali i prepreke s kojima se suočava.

https://www.youtube.com/watch?v=b8ybybJYwDE&feature=emb_title

„Marana“ – Međunarodni takmičarski program
Giovanni Benini, Davide Provolo — Italija — 2020 — 64′

U italijanskim brdima, leto je gotovo pri kraju. Mirko i Maks susreću se u šumi i lutaju po napuštenim mestima, pokušavajući da zamisle moguću budućnost, dok Đorđa i Lorenco žive kroz prigušene trenutke intimnosti. U drugom planu, vidimo svakodnevni život zajednice tinejdžera sa ASD-om, koji uspevaju da žive u ravnoteži između stvarnog i fantastičnog, fizičkog i metafizičkog, straha i zadovoljstva izgubljenosti. Oni na neki način žive „izvanˮ vremena, što je stanje koji im omogućava da dožive efemernu sadašnjicu sačinjenu od otkrića, rituala i odnosa.

„Radovi i dani“ (Tajoko Šiođiri u slivu Šiotani) – Selekcija Meteori
The Works and Days (of Tayoko Shiojiri in the Shiotani Basin)
W. Winter, Anders Edström — SAD-Švedska-Japan-VB — 2020 — 480′

„Prvo pravilo u poljoprivredi je da se nikad ne treba nadati jednostavnom putu. Zemlja zahteva vaš trud.ˮ „Radovi i dani“ (Tajoko Šiođiri u slivu Šiotani), drugi film režisera C. W. Wintera i Andersa Edströma, osmosatni je film sniman ukupno dvadeset i sedam nedelja, tokom perioda od četrnaest meseci, u selu populacije od četrdeset i sedmoro ljudi, u planinama prefekture Kjoto u Japanu. On geografski opisuje rad i ne-rad u životu poljoprivrednika.

„Govori da bih te video“
Marija Stojnić — Srbija-Hrvatska-Katar — 2019 — 73′

Postavljen na granicu između opservacijskog dokumentarca i jedinstvenog perceptivnog iskustva, Govori da bih te video istražuje zvučne krajolike Radio Beograda, jedne od najstarijih radio-stanica u Evropi, i višedecenijskog kulturnog svetionika grada. Kroz sinesteziju reči, šumova, muzike, tišine i svetla, film nas uvodi u svet radiofonskog zvuka koji čini da se sećamo, osećamo, promišljamo i razumemo svet i sebe.

 

„Leptir“ (Butterfly) – Selekcija Vatromet
Alessandro Cassigoli, Casey Kauffman — Italija — 2018 — 80′

„Leptir“ je delikatna priča o italijanskoj tinejdžerki čiji se životni plan sruši pred njenim očima za osam minuta. Poreklom iz jednog od najproblematičnijih krajeva Napulja, Irma se fokusira na boks i dolazi do Olimpijskih igara sa samo 18 godina. Njen dramatični poraz do srži potresa njen identitet, dok porodične tenzije, ekonomska napetost i nerealni snovi komplikuju njen povratak kući. Bori se da se ponovo poveže sa svojim identitetom dok je nova prilika ne natera da odluči ko je ona zaista. Ovo je priča iz stvarnog života, ali neodoljiva glavna junakinja i kinematični stil pripovedanja čine da „Leptir“ ostavlja utisak igranog filma.

Više informacija o programu, satnicama i lokaciji možete naći na sajtu https://www.beldocs.rs

Potreba za mržnjom
  • Save
Previous post Potreba za mržnjom premijerno na Beldocsu
Doc in progress nagrada
  • Save
Next post Dodeljene nagrade u programskom segmentu Serbian Docs in Progress na Beldocsu
Share via
Copy link
Powered by Social Snap