Advertisement Section

U subotu je u glavnom takmičarskom programu ovogodišnjeg Berlinskog filmskog festivala prikazano i rusko-poljsko-srpsko ostvarenje „Dovlatov“, u kome je naslovnu ulogu odigrao mladi srpski glumac, Milan Marić. Već su pristigle i prve kritičarske pohvale, kako za film u celini, tako i za tumača glavne uloge.

Debora Jang je u kritici za „Holivud riporter” (The Hollywood Reporter), između ostalog, istakla: „Prateći rediteljev pogled u retrovizor u komunističku prošlost Rusije, Dovlatov poetično u život vraća taj davnih dana izgubljeni svet u kome je poezija tako puno značila, a kada su pisci, poput glavnog unaka ovog filma, radije birali da gladuju  nego da pišu naručene laži i kič… „Osim toga, ona ukazuje i na sledeće: „Srpski glumac Milan Marić je sa svojim zapovednim, ironičnim prisustvom na impresivan način ušao u lik ovog jevrejsko-jermenskog pisca, mada mu dato tek da luta po književnim okupljalištima Lenjingrada i ne mnogo više od toga“.

S druge strane, Džonatan Romni je u svom osvrtu na „Dovlatova” za „Skrin dejli” (Screen Daily) istakao: „Ova sporogoreća, reflektivna evokacija života Sergeja Dovlatova nije konvencionalan portet, a još manje je to biografski film, već je tu pre reč o izmaštanoj realističkoj rekreaciji davno prohujale ere ruske kulture, kada su književnost i umetnost bile smatrane pitanjima života i smrti – i kada je insistiranje na vlastitom umetničkom integritetu moglo da u značajnoj meri naškodi vašim šansama za opstanak… „Romni je naglasio i  sledeće: „Što se samog Dovlatova tiče, a ovde ga s mešavinom pokajništva, druželjubivosti  i srdite topline tumači srpski glumac Milan Marić u svojoj prvoj međunarodnoj ulozi, on uspeva da preživi tako što istrajava na razigranom, čak i ironičnom pristupu, u jednom trenutku čak igrajući se mačke i miša sa doušnikom po pitanju zaintersovanosti naroda da pročita Nabokovljevu Lolitu. „Ovome treba dodati i opasku Džeja Vajsberga u kritici ovog filma za „Varajeti” (Variety) u kojoj je naglasio da „Milan Marić u svojoj prvoj ulozi prikazuje spoj rafiniranosti i fizičke snage“.

Film „Dovlatov” reditelja Alekseja Germana, mlađeg nastao je i uz pomoć Filmskog centra Srbije. Srpsku premijeru ovo ostvarenje imaće uskoro – u programu predstojećeg FEST-a.

Berlinale
  • Save
Previous post Otvoren 68. Berlinale
Tri bilborda ispred Ebinga u Misuriju
  • Save
Next post „Tri bilborda ispred Ebinga u Misuriju” pet priznanja BAFTA
Share via
Copy link
Powered by Social Snap