Advertisement Section

Od četvrtka 16. maja na bioskopskom repertoaru možete da pogledate ponovo film o Vladi Divljanu, „Nebeska tema“, zatim i premijerno belgijski film „Devojka“, američku komediju „Prevaranti”, sa En Hetavej i kanadski film „Pad američkog carstva“.

Nakon rasprodate premijere i punog Sava centra, „Nebeska tema“, reditelja Mladena Matičevića,film o velikanu naše muzike Vladi Divljanu nastavlja svoj bioskopski život u Beogradu i širom Srbije.

U četvrtak, 16. maja, krenuće prikazivanje u tri beogradska bioskopa: „Kombank dvorana“, „Roda Cineplex“ i „Cineplexx Ušće“, a istog dana film će biti premijerno prikazan u Kragujevcu u bioskopu „Cineplexx Kragujevac Plaza“.

Već 17. maja biće održana premijera u Nišu u bioskopu „Vilin Grad“, a 22. maja u Novom Sadu u bioskopu Arena Cineplex. Uskoro možete očekivati i datume za druge gradove u Srbiji!

„Nebeska tema” scenariste i reditelja Mladena Matičevića je dugometražni dokumentarnii film sa elementima igranog filma. U njemu učestvuju najznačajniji autori sa ex-Yu prostora, koji su specijalno za ovu priliku snimili (i u filmu izvode) nove verzije pesama Vlade Divljana. Ovakav autorski pristup i veliki broj atraktivnih učesnika čini ovaj film jedinstvenim projektom kakav još nije viđen na našim prostorima.

Belgijski film „Devojka“ u Kombank dvorani

Na bioskopskom repertoaru Kombank Dvorane od 16. maja naći će se belgijski film „Devojka“ debitanta Lukasa Donta koji je za svoj prvenac osvojio četiri nagrade na festivalu u Kanu, a bio i jedan od najgledanijih na prestoničkom Festivalu autorskog filma.

Inspirisan pričom Nore Monsekur (Nora Monsecour) i njenim iskustvom postanka uspešne balerine reditelj Lukas Donte iskoristio je višegodišnje druženje sa Norom (transrodnom balerinom) i snimio film koji je nominovan za nagradu Zlatni globus za najbolje inostrano ostvarenje.

Njihovo druženje datira još iz 2009. godine kada je reditelj saznao iz novina o tinejdžerki, transrodnoj osobi koja pokušava da postane uspešna balerina.

Film „Devojka” je prikazan na preko 30 festivala i osvojio je preko 20 nagrada, a najveći uspeh ostvario je glumac Viktor Poster čija neverovatna interpretacija petnaestogodišnje Lare, odlučne devojke koja predano radi na tome da postane profesionalna balerina, je dovoljan razlog da se ne propusti ovaj film.

Lara se, uz podršku svoga oca, u potpunosti posvećuje svom cilju u svojoj novoj školi. Međutim, njene tinejdžerske frustracije i nestrpljenje počinju rasti nakon što shvati da se njeno telo odupire strogoj disciplini zato što je rođena kao dečak.

Film je prvi put je prikazan na Kanu 2018. godine u selekciji Izvestan pogled, u kojoj je i osvojio 4 nagrade: Nagrada za najboljeg glumca (Viktor Poster), „Zlatna Kamera“ za reditelja Lukasa Dhonta, Fipresci nagrada u selekciji Izvestan pogled i „Queer palm“. Film je nagrađen i u Srbiji, međunarodni žiri 25. Festivala evropskog filma Palić 2018, dodelio je nagradu „Zlatni toranj“ za najbolji film.

„Prevaranti” (The Hustle)

Ljubitelji komedije i sjajnog bioskopskog provoda imaju razlog da ovog kišovitog maja uživaju uz pravi film po njihovom ukusu, jer talentovane i duhovite En Hatavej i Rebel Vilson objašnjavaju na velikom platnu kako posluju pravi, neprikosnoveni „Prevaranti”, u režiji Krisa Adisona.

Njih dve plene šarmom, kao par prevarantkinja koje izvode svoje performanse u prelepom primorskom gradiću na jugu Francuske. Džozefina Česterfild (Hatavej) je glamurozna, zavodljiva Britanka, koja živi u raskošnoj vili u Beaumont-sur-Mer i ima sklonost da nasamari lakoverne, bogate muškarce iz svih krajeva sveta. U njen dobro uređen, pedantan život banuće Peni Rast (Rebel Vilson), Australijanka, koja se bavi istim poslom, slobodna i zabavna onoliko koliko je Džozefina proračunata i lukava. Dok Peni nagomilava svoje poduhvate u lokalnim barovima, Džozefina puni sef masivnim dijamantima nakon što je ulovila svoj plen u raskošnim kockarnicama. Uprkos njihovim različitim metodama, obe su majstori svog zanata, a njihova meta su muškarci koji su povređivali žene.

Talenat i duh ove dve glumice dobitna su kombinacija u priči kako dve prevarantkinje pokušavaju da “odrade” naivnog tehnološkog milijardera.U bioskopima od 16. maja 2019.

Film oskarovca Denija Arkana „Pad amerilkog carstva“

„Pad američkog carstva“ kanadskog oskarovca – reditelja Denija Arkana počeće da se prikazuje u bioskopima širom zemlje. Film predstavlja svojevrsnu kritiku savremenog potrošačkog društva i devalviranja vrednosti u kapitalističkom sistemu u kojem je jedini društveni motor novac.

Radnja filma prati Pjera-Pola, doktora filozofije koji radi kao dostavljač ne bi li sebi obezbedio pristojan život. Autor ga u filmu stavlja pred moralnu dilemu karakterističnu za sva moderna društva XXI veka – izabrati novac ili lični integritet. Arkan postavlja novac kao koren svih problema, kao tema koja se stalno provlači kroz njegove filmove, ukazuje na problem miliona ljudi koji spavaju na ulicama  Montreala i upire prstom na velike korporacije koje stvaraju nejednakosti u savremenom svetu.

Kritika je nepodeljeno podržala ovaj film, koji na zabavan način kombinuje triler, komediju, čak i romansu u svetu u kojem korporacije na razrađen način izbegavaju da plate porez, praveći time još dublje socijalne razlike među ljudima.

Veliku glumačku podelu predvode poznati kanadski glumci Alexandre Landry, Maripier Morin, Maxim Roy i Vincent Leclerc.

„Iznenađujuće drag film i jedno od Arkanovih najboljih dela u poslednje vreme“, Screen Daily

„Slikovit i zanimljiv osvrt na amoralnost kapitalizma koja donosi savršen spoj noir melodrame i satirične komedije,“ Variety

Ivan Markovic
  • Save
Previous post „Centar“ najbolji srpski dokumentarac na Beldocsu
Mracni finiks
  • Save
Next post Retrospektiva uspona kultne frašize „X-Men-a“ – Video
Share via
Copy link
Powered by Social Snap