Advertisement Section

Tri atraktivna filmska naslova: „Skver“, „Neka svetlost uđe“ i „Oblik vode“ koja su na upravo završenom FEST-u izazvala velku pažnju publike i punila gledališta u Beogradu, od 8. marta naći će se na bioskopskim repertoarima širom Srbije.

Ljubitelji filma u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Kruševcu i Subotici u narednim danima imaće priliku da uživaju uz „Skver“ – dobitnika „Zlatne palme“ u Kanu i nosioca čak 6 nagrada Evropske filmske akademije. Ovo najnovije ostvarenje švedskog reditelja Rubena Ostlunda, koje je zvanično otvorilo ovogodišnji Kustendorf je urnebesna satira o svetu savremene umetnosti i muzeja koja postavlja pitanja o podeljenosti društva, uzimajući u obzir ličnu odgovornost i humanost.

Simbolično, od 8. marta na repertoarima bioskopa naći će se i romantična komedija sa maestralnom Žilijet Binoš i Žerar Depardjeom, „Neka svetlost uđe“, koja će sigurno pobrati simpatije lepšeg pola. U filmskom delu inspirisanom radom Rolana Barta, francuska oskarovka igra razvedenu majku i slikarku u potrazi za ljubavlju…

Film „Oblik vode“, reditelja Giljerma del Tora, trijumfovao je na nedavno završenoj dodeli Oskara, a domaća publika će nakon premijernog prikazivanja na Festu.

Ovo ostvarenje je bilo nominovano u 13 kategorija, a osvojilo je četiri nagrade Oskar i to u kategorijama za najbolji film, najbolju režiju, najbolju scenografiju i najbolju muziku.

Pored bajkovitog sinopsisa, pažnju publike svakako najviše privlači biće iz vode, a Giljermo del Toro govori o tome kako je nekoliko godina radio na kostimu ovog lika:

„Tri godine smo radili na tome da se njegov lik dizajnira i pokrene. Većinu vremena sam ja to finansirao. Potrošio sam nekoliko stotina hiljada dolara iz svog džepa da napravim „stvorenje“. Bilo je potrebno oko godinu dana da se dizajnira pre nego što je napravljeno. I onda smo ga napravili od gline na staromodan način. Tri vajara je radilo na njemu 24/7. Nekoliko puta smo ga kompletno farbali. Onako kako sada izgleda, mislim da postoji trenutak u filmu gde više ne vidite stvorenje već njegov karakter“.

„Obik vode“ je bajkovita priča smeštena u vreme Hladnog rata u SAD, oko 1962. godine. U tajnoj, visoko obezbeđenoj vladinoj laboratoriji, radi Elajza, koja vodi samotan i sputan život. Njen život se menja iz korena kada sa svojom koleginicom Zeldom otkrije tajni eksperiment unutar laboratorije. Pored Seli Havkins, glavne uloge su priprale Oktaviji Spenser, Majkl Šenonu i Ričard Dženkinsu.

Erna, Erna
  • Save
Previous post Projekcija dokumentarca „Erna, Erna” u Studenjaku
Kanadska filmska nagrada
  • Save
Next post „Kanadska filmska nagrada“ za „Flafija“ Milice Li Filipovski
Share via
Copy link
Powered by Social Snap