Advertisement Section

Četvrti festival muzičkog dokumentarnog filma Dok’n’Ritam održaće se na Dorćol Placu,u Domu omladine Beograda i Domu kulture „Studentski Grad“ od 13 do 16. juna.

Moto ovogodišnjeg festivala „Mi smo na putu, mi pravimo put“, stihovima Milana Mladenovića precizno opisuju program i atmosferu koju nosi DnR 04. Filmovi na programu tematski su povezani značajem pojma putovanja u životu muzičara i iskustvima koja ona donose. Sa druge strane, pravljenje sopsvenog puta, ne odustajanje od pomeranja granica, jeste uvek prisutna ideja, vanvremenska, svakodnevna inspiracija za umetnike.

Festivalsku uvertiru ove godine činiće tribina „Borderland Soundtrack“, gde ćemo sa autorkom i gostima razgovarati o istoimenoj dokumentarnoj tv seriji nedavno emtovanoj na RTS.

Zvanično otvaranje festivala obeležiće regionalna premijera filma „A Dog Called Money“. Reč  je o dokumentarcu, prikazanom na Berlinalu, koji nam predstavlja PJ Harvie u svetlu trenutka sadašnjeg – saznajemo okolnosti pod kojima je nastao njen novi album inspirisan putovanjem kroz Afganistan, Kosovo i SAD.

Ove godine se za dve nagrade takmiči deset filmova u međunarodnoj konkurenciji, koji će uglavnom biti premijerno prikazani u Srbiji. Gledaćemo filmove o prvom albumu grupe Laibach, Vladi Kreslinu,Marku Rainey, putovanju bendova kroz različite egzotične destinacije i njihove doživljaje tokom turneja, multimedijalnim pank i džez umetnicima, „Nebesku temu“, put poznatih bluzera od Hrvatske do Memfisa.

O nagradama će kao i prethodnih godina, odlučivati publika i tročlani žiri: reditelj, muzičar, novinar.

Sekcija „Work in Progress“ predstavlja nam dokumentarne projekte u nastajanju – Rok kamp za devojčice – FEMIX i „YU Grupa – priča o bratstvu I jedinstvu” – Darka Lunglulova.

Apsolutni hit ovogodišnjeg festivala jeste promocija knjige „Život sa Idi(j)otima“,i gostovanje autora Nenada Marjanovića Dr. Fritza, u okviru programske celine „Notabook“.

U okviru iste celine biće predstavljene i knjige „Našao sam dobar bend“, Borisa Hrepića, „Pamtite me po pjesmama mojim“, Bogice Mijatovića, „Trenutak koji čekam“, Miroslava Dimića, „Muzika & muabeti“, Nenada Georgievskog.

Sa gostima iz regiona razgovaraćemo o njihovim filmovima i podelićemo iskustva vezana za put kojim ide muzički dokumentarac kao  forma, odnosno, koje granice su na planu afirmacije podžanra pomerene zadnjih godina.

Na DnR 04 sviraće se bluz koji dolazi direktno sa iskustvom iz Memfisa, eksplozivni lucidni duo Skijaš i Yeti će otvoriti festival, dok će na zatvaranju prvi javni nastup imati pobednik ovogodišnjeg BUNT ROK Festivala.

Detaljnije o programu na https://www.doknritam.com/

Nebeska tema
  • Save
Previous post Rasprodate sve ulaznice za hrvatsku premijeru filma „Nebeska tema“
„X-Men: Mračni Feniks“
  • Save
Next post „X-Men: Mračni Feniks“ razočarao na blagajnama u Sjedinjenim Državama
Share via
Copy link
Powered by Social Snap