Advertisement Section

Gordan Matić, direktor Filmskog centra Srbije, ovim povodom je naglasio: „Iako svi Filmski centar Srbije  vezuju pre svega za sufinansiranje proizvodnje domaćih filmova, želim da istaknem izdavaštvo Filmskog centra Srbije, kao oblast koja u kontinuitetu godinama hrani domaću publiku i publiku u regionu sa reprezentativnim  i kapitalnim delima vezanim za sedmu umetnost. Kao i prošle godine, i ove ćemo imati štampana izdanja značajnih autora, koja će se prepričavati budućim generacijama.“          

Filmski centar Srbije je tokom 2020. godine, uprkos objektivnim poteškoćama u pandemijskoj godini, objavio čak sedam novih naslova. U ediciji „Branko Vučićević: Celokupna dela” objavljene su knjige „To je najlepši film koji sam ikada gledao” i „Ma sve su to samo komedije sa plakanjem. Kapitalna knjiga Kristofera Voglera „Piščevo putovanje – mitska struktura za pisce” jedna je od najtraženijih i najprodavanijih knjiga FCS-a u protekloj godini, a veoma važna su i dela Ivane Kronje („Estetika avangardnog i eksperimentalnog filma: telo, rod i identitet”), Bogdana Zlatića („Pčelinjak u osinjem gnezdu” – monografija Jovana Živanovića), Marine Fafulić („50 godina filmskog hita u srpskoj kinematografiji 1969-2019), te knjiga Slobodana Šijana „Pisci u bioskopu”.

„Osim Branka Vučićevića, Filmski centar Srbije u okviru Dana knjige predstavlja ove naslove ali i autore na posebnim, za ovu svrhu upriličenim promocijama. Takođe, knjigama Maje Medić „Snimatelji u srpskom igranom filmu” i Darje Bajić „Kulturna politika i stimulacija filmske proizvodnje u Srbiji”, želimo da najavimo frekventna dešavanja i u ovoj godini, sa idejom da prevaziđemo, po broju ali pre svega kvalitetu, izbor knjiga iz 2020. A u prijatnim iznenađenjima ove godine, svakako nećemo oskudevati“, dodao je Miroljub Stojanović, urednik izdavačke delatnosti Filmskog centra Srbije.   

U petak, 14. maja u 18 časova na programu je promocija knjige Ivane Kronje „Estetika eksperimentalnog i avangardnog filma: telo, rod i identitet”, u subotu 15. maja u isto vreme biće predstavljeno izdanje „Pisci u bioskopu” Slobodana Šijana, a dan kasnije u 18h delo Bogdana Zlatića „Pčelinjak u osinjem gnezdu”. U ponedeljak 17. maja u 12h na programu je promocija knjige Marine Falufić „50 godina filmskog hita u srpskoj kinematografiji”, u utorak 18. maja u 12h će Darja Bajić predstaviti knjigu „Kulturna politika i stimulacije filmske proizvodnje u Srbiji” a promocija dela Maje Medić – „Snimatelji u igranom filmu“, zakazana je za sredu 19. maja u podne.

Turneja slobodna zona
  • Save
Previous post U toku je 15. Turneja Slobodne zone
pobednici festa 2021
  • Save
Next post „Oaza“ Ivana Ikića najbolji film Glavnog takmičarskog programa FEST-a
Share via
Copy link
Powered by Social Snap