Advertisement Section
Header AD Image

Prateći program Dana slovenačkog filma pod nazivom „DSF+“ ima za cilj da publici predstavi izbor iz najnovije slovenačke filmske produkcije sa fokusom na filmove koji su izvan mejnstrim tokova, bilo da su u pitanju angažovani politički filmovi ili se bave marginalnim pojavama u slovenačkom društvu, bilo da su eksperimentalni u svojoj formi.

Osim toga, cilj DSF+ selekcije je i da se predstave kratki filmovi najmlađe generacije slovenačkih reditelja koja dolazi.

6. 12. 2018. četvrtak

20h „Tribuna: Veseli otpor“ (Tribuna: Veseli upor, r: Janez Burger, 2018, 50 min)

Film o najzabranjivanijim novinama u komunističkoj Evropi. Magazin „Tribuna“ je devet puta zabranjivan ili je ceo tiraž bio zaplenjen. Trn u oku vlasti trideset godina, ovaj studentski list je okupljao mlade intelektualce koji su videli mogućnost za demokratske promene. Nikada striktno politička, njihova pobuna je uvek imala veze sa kulturom i aktuelnim kulturnim praksama u zemljama liberalnog usmerenja.

Janez Burger (1965), reditelj i scenarista, diplomirao je na FAMU u Pragu. Nosilac je mnogih nagrada na festivalima širom sveta. Živi i radi u Ljubljani.

7. 12. 2018. petak

20h „Sine Legibus 1976“ (Sine legibus po poteh 1976, r: Milena Olip 2018, 70 min)

Godine 1976. austrijska vlada je odlučila da izvrši popis manjina da bi odlučili ko ima pravo na dvojezične ploče sa nazivima mesta. Popis je bojkotovan od slovenačke manjine širom zemlje, a u malom selu Sele u Koruškoj, četiri dečaka odlučili su da ukradu glasačku kutiju. Sećanja na ovaj događaj evocira stopetogodišnja Mica Olip.

Milena Olip (1982) pripadnica je slovenačke manjine u Koruškoj. Diplomirala je u Klagenfurtu, a posle učešća na filmskom festival Dijagonale, 2003, odlučila je da studira film u Ljubljani. Autorka je nekoliko kratkih filmova i TV drame.

8. 12. 2018. subota

20h Kratki filmovi

 „Musca Domestica“ (r: Aron Horvath, 2017, 11 min)
 „Jaz“ (Vrzel, r: Ana Trebše, 2018, 25 min)
 „Kandidat 235“ (Candidate 235, r: Rok Mlinar, 2017, 7 min)
„Cipelarnica“ (Čevljarna,  r: Anton Martin Emeršič, 2017, 15 min)
„Poslednji dan Rudolfa Ničea“ (Poslednji dan Rudolfa Nietscheja, r: Blaž Kutin, 2018, 26 min)

„Musca Domestica“ / Musca Domestica

Svakodnevna rutina usamljene bake, koja prekraćuje dane pletenjem čarapa i rešavanjem ukrštenih reči, biva poremećena pojavom jedne muve. Malo po malo, baka se sprijatelji sa životinjkom i njeni usamljenički dani bivaju ispunjeni radošću i životom.

Aron Horvath (1991) je studirao pedagogiju u Ljubljani. 2016. diplomirao je na Akademiji za Pozorište, radio, film i televiziju u Ljubljani. Trenutno je na magistarskim studijama.

„Vrzel“ (Jaz)

Topla ljubavna priča koja se tiče svakoga od nas. U mreži laži i ljubomore, jedan raskid ljubavne veze dovodi do niza peripetija. Da li će Klara ponovo pronaći put ka sreći?

Ana Trebše (1992), diplomirala je na FDU u Beogradu.

„Kandidat 235“

Sumnje koje izaziva jedan intervju za posao nadmašuju očekivanja glavnog junaka Alena Marfija. Pored društvenih mreža, on shvata da i velike korporacije prikupljaju lične podatke i na taj način razmatraju prijavljene kandidate. Više od rezultata konkursa, Alena počinje da interesuje šta se nalazi iza društvene prakse intervjuisanja kandidata.

Rok Mlinar je studirao produkciju. Postao je poznat kao komercijalni fotograf. Njegov film Kandidat 235 napravljen je na 2017 MUVIT/6×60 filmskom maratonu.

„Čevljarna“ (Cipelarnica)

Ovo upečatljivo vizuelno delo donosi nam priču o Veroniki koja luta distopijskim svetom i uprkos opustošenim pejzažima nosi u sebi veru u skladni svet oslobođen tiranije. Film bez reči čiji se kadrovi dugo pamte.

Anton Martin Emeršič (1995), upisao je Akademiju za pozorište, radio, film i televiziju, inspirisan svojom duboko ukorenjenom potrebom da posmatra svet oko sebe i bude kreativan.

„Poslednji dan Rudolfa Nietscheja“ (Poslednji dan Rudolfa Ničea)

Da li ste znali da se prezime filozofa Fridriha Ničea piše sa “z” (Nietzsche)? U životu Rudolfa Ničea (Rudolf Nietsche), čoveka koji nikada nije uspeo čak ni da dobije mesto za sedenje u vozu, a kamo li u životu, fali samo to jedno “z”. Malo ali važno slovo.

Blaž Kutin (1970) diplomirao je etnologiju. Dobio je nagradu “EU novi talenti” na Kanskom festivalu 2006. Od skoro živi u Berlinu, piše scenarije i kratke priče i priprema novi film.

Teret, Ognjen Glavonić
  • Save
Previous post „Teret” u bioskopima Srbije
Kralj Petar Prvi
  • Save
Next post Večeras premijera filma „Kralj Petar Prvi” u Sava centru, Kombank dvorani i „Cineplexx“ Ušću
Share via
Copy link
Powered by Social Snap