Advertisement Section

Distributerska kuća „Cinefest“ predstaviće se na ovogodišnjem FEST-u (22. februar – 3. mart) sa devet filmskih ostvarenja.

„Kuća koju je Džek sagradio“ (The House That Jack Built), film Larsa von Trira, prati Džeka (Matt Dillon), natprosečno inteligentnog serijskog ubicu tokom dvanaest godina i događaje koji su formirali njegov unutrašnji život.

„Zelena knjiga“ (Green Book), film inspirisan istinitom pričom o prijateljstvu koje je nadmašilo rasne, klasne i društvene prepreke ranih 60-tih godina u Americi, prati Tonija Lipa (Viggo Mortensen), izbacivača iz noćnog kluba, koji u potrazi za novim poslom, prihvata ponudu afro-američkog klasičnog pijaniste Dona Širlija da bude njegov vozač tokom koncertne turneje po krajnjem jugu zemlje. Putovanje započinju naoružani „Zelenom knjigom“, vodičem za sigurno putovanje kroz rasnu segregaciju, i suočeni sa opasnošću biće prisiljeni da ostave po strani razlike kako bi preživeli i napredovali na putu života. Režiju potpisuje Piter Fareli. Film ima pet nominacija za Oskara u glavnim kategorijama – za najbolji film, glavnu i sporednu mušku ulogu, originalni scenario i montažu.

„Stanlio i Olio“ (Stan & Ollie) je istinita priča o najvećem holivudskom paru komičara koja prvi put stiže na veliko platno. Sa zlatnim dobom daleko iza njih, Lorel i Hardi kreću na oproštajnu turneju po Velikoj Britaniji i Irskoj i uprkos pritiscima užurbanog rasporeda, oni izvode svoje čudesne predstave osiguravajući mesto u srcima publike. Glavne uloge tumače Džon Rajli i Stiv Kugan.

„Ne brini, neće on daleko stići“ (Don’t Worry, He Won’t Get Far on Foot) je dirljiva, pronicljiva i često smešna drama o isceliteljskoj moći umetnosti, nastala na osnovu biografije karikaturiste Džona Kalahana u režiji Gasa Van Santa. Iako skoro gubi život u saobraćajnoj nesreći, poslednja stvar koju Kalahan (Joaquin Phoenix) namerava da uradi je da odustane od pića. Nevoljno kreće na tretman odvikavanja od alkohola i uz ohrabrenje devojke (Rooney Mara) i harizmatičnog mentora (Jonah Hill), on otkriva dar za crtanje oštrih karikatura koje mu otkrivaju novi smisao života.

„Zakon o deci“ (The Children Act) je drama sa Emom Tompson u ulozi Fione Mej, sutkinje koja, usred bračne krize, mora da reši pravni slučaj koji se tiče života tinejdžera Adama. Pred njom je odluka da li da naredi transfuziju krvi dečaku, Jehovinom svedoku, koji, samo nekoliko meseci pre osamnaestog rođendana na verskoj osnovi odbija tretman koji će mu spasiti život. Film je nastao na osnovu istoimene knjige Ijana Mekjuana u režiji Ričarda Ajra.

„Dvanaesti čovek“ (The 12th Man), istinita priča iz Drugog svetskog rata o Janu Balsrudsu, jednom od dvanaest sabotera koji su 1943. godine poslati iz Engleske u okupiranu severnu Norvešku. Kada njihov brod potope Nemci, Jan beži ka neutralnoj Švedskoj. Međutim, ispostavilo se da su brutalni vremenski uslovi možda još veći neprijatelj od nacističkih patrola.

„Suspiria“ (Suspiria) prati mladu američku plesačicu Suzi (Dakota Johnson) koja sedamdestih godina stiže u Berlin na audiciju u svetski poznatu ’Helena Markos’ plesnu kompaniju. Svojim talentom zadivljuje slavnu koreografkinju, Madam Blank (Tilda Swinton) i ubrzo stiže do uloge glavne plesačice ne sluteći šta se krije iza kulisa u čuvenoj školi. Režiju rimejka istoimenog kultnog horora iz 1977. Darija Arđenta potpisuje Luka Gvadanjino.

 

„Ben se vratio“ (Ben is Back) je priča o devetnaestogišnjem dečaku, bivšem zavisniku, koji se neočekivano pojavljuje na vratima porodične kuće uoči Božića. Uslediće komplikovana i burna 24 sata u kojima će njegova majka Holi (Julia Roberts) pokušati da spasi sina i svoju porodicu.

„Divni dečak“ (Beautiful Boy), zasnovan na bestseler memoarima Dejvida i Nika Šefa, ovaj film predstavlja snažan portret nepokolebljive ljubavi i posvećenosti porodice prema sinu koji se bori sa bolešću zavisnosti. Film, sa jedne strane, prati rehabilitaciju, nestanke, prekršena obećanja i bes, kako Nik sve dublje tone u svet droge, a na drugoj, napore oca na spasi svog ’divnog dečaka’.

Najbolji srpski filmovi
  • Save
Previous post Veliki hit knjige u izdanju FCS-a od sada i na engleskom
Studio 54
  • Save
Next post Dokumentarni filmovi na 47. FEST-u
Share via
Copy link
Powered by Social Snap