Advertisement Section

Nagrada mlade publike Evropske filmske akademije (EFA Young Audience Award), ove godine, zbog pandemije korona virusa, biće upriličena u online formatu 26. aprila u 41 državi Evrope među kojima je i Srbija.

Iako se ništa ne može uporediti sa iskustvom gledanja filma u bioskopu, zajedno sa drugim ljubiteljima filma, u vremenima poput ovih, najvažnije je zaustaviti da se virus širi dalje velikom brzinom. Ovogodišnja Nagrada mlade publike održaće se u potpuno virtuelnom formatu, a mladi uzrasta od 12 do 14 godina imaće priliku da budu učesnici događaja, odnosno deo međunarodnog mladog žirija Evrope.

U svakoj od zemalja učesnica – među kojima su i Belgija, Nemačka, Holandija, Austrija, Italija, Češka, Luksemburg, Grčka, Slovačka, Španija – oformiće se nacionalni učenički žiri uzrasta od 12 do 14 godina koji će 24. i 25. aprila, putem posebne platforme, gledati filmove koje je nominovala Evropska filmska akademija, a na dan održavanja ceremonije glasati za svoje favorite. Tokom tog dana učesnici događaja imaće priliku i da sudeluju u online filmskim diskusijama sa vršnjacima i cele Srbije, a uz vođstvo stručnih moderatora.

Srbija je deo ovog projekta od njegovog osnivanja, a nakon što su gradovi domaćini prethodnih godina bili Beograd, Novi Sad, Niš i Gornji Milanovac, ovaj put se tradicija učešća nastavlja u nešto drugačijem obliku, što će omogućiti deci da učestvuju u ovom prestižnom filmskom događaju za mlade nezavisno od toga u kom mestu žive.

Izbor Nagrade mlade publike Evropske filmske akademije u Srbiji organizuje se u okviru programa Slobodna Zona Junior, u saradnji sa Filmskim festivalom Slobodna Zona, a pod pokroviteljstvom Filmskog centra Srbije.

Nagrada mlade filmske publike osnovana je sa ciljem da zainteresuje mlade za evropske priče, izgradi mostove za razmenu različitih stavova, te poveća njihovu svest o važnim društvenim pitanjima i predstavlja svojevrstan obrazovno-vaspitni poligon za promovisanje filma i umetnosti među najmlađima.

bojana starcevic
  • Save
Previous post Više od 5.000 pratilaca na YouTube kanalu Filmskog centra Srbije
Beldocs
  • Save
Next post BELDOCS odložen za septembar
Share via
Copy link
Powered by Social Snap