Sinoć je u Sava centru održana ceremonija dodele nagrada u Glavnom takmičarskom programu. Predsednik žirija bio je Milčo Mančevski, a pored njega žiri su činili Jovan Jovanović, Mila Turajlić, Gordan Kičić i Elma Tataragić.

Specijalno priznanje „Beogradski pobednik“ za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti gradska sekretarka Ivona Jevtić uručila je Nedi Arnerić. „Ne osećam se pobednikom jer mi se čini da ja svoju životnu i profesionalnu trku još nisam istrčala. U nečemu sam ipak pobednik, trajem u kontinuitetu kao glumica preko pedeset godina. Bilo je tu uspona i padova, lepih i ružnih stvari, ali bez vas, pre svega vas Beograđana koji ste mi najbliži, ne bih mogla da trčim, hvala što ste me podržavali i kad je bilo najteže“, izjavila je Neda primajući nagradu.

„Beogradski pobednik“ za dosadašnje stvaralaštvo dodeljen je ruskom reditelju Karenu Šahnazarovu. „Vrlo sam počastvovan ovom nagradom jer me i za FEST i za Beograd veže puno toga. Pre svega hvala publici, mi filmove pravimo za vas, i ako neko kaže da snima filmove iz drugih razloga i za svoje uske krugove, to nije istina“, rekao je Šahnazarov.

„Beogradski pobednik“ za najbolji film dodeljen je Miladu Alamiju za ostvarenje „Šarmer“, po rečima žirija „film koji je kroz uverljivu priču, kao i kroz složenog glavnog lika harmonizovao sve aspekte filmske estetike“. Alami je lično primio nagradu i zahvalio se za ovo priznanje koje mu mnogo znači kao podstrek budući da mu je ovo prvi film.

Nagrada žirija otišla je u ruke Vahida Džalilvanda za film „Bez datuma i potpisa“, „koji na jednostavan i snažan način ukazuje na problem krivice i odgovornosti sa sjajnim glumačkim ansamblom.“

Pol Šrejder nagrađen je za najbolju režiju filma „Iskušenik“, „zbog precizne režije koja konzistentno ukazuje na moralnu dilemu glavnog lika suočenog sa problemima savremenog sveta.“ Šrejder se publici obratio putem video poruke iz Los Anđelesa izrazivši žaljenje što nije mogao lično da preuzme nagradu.

Ingeborg Topsøe i Milad Alami osvojili su nagradu za najbolji scenario filma „Šarmer“, „koji se odlikuje uverljivim situacijama, neočekivanim preokretima i precizno izraženom psihologijom glavnog lika.“ Oni su primili nagradu, a Ingeborg je napomenula da je i njoj ovo prvi film kao i Miladu, zbog čega joj je nagrada posebno značajna.

Adel Karam odneo je nagradu za najbolju mušku ulogu u filmu „Uvreda“, ,,zato što je na snažan i sugestivan način izneo unutrašnju dramu i previranje čoveka koji je istovremeno i žrtva i tiranin.“

Nagrada za najbolju žensku ulogu otišla je celom glumačkom ansamblu filma „Anđeli nose belo“, ,,koji iz različitih perspektiva sa minimalnim glumačkim sredstvima govori o velikom savremenom problemu odgovornosti i moralu. “
Rediteljka Natalija Garagjola osvojila je nagradu za najbolji debi – film „Sezona lova“, „za izuzetno zreo pristup slojevitim likovima, njihovim odnosima i atmosferi filma. To je autorka koja zaslužuje da se sa interesovanjem prati razvoj njene karijere.“
Nagrada publike „GORKI LIST MOST WANTED MOVIE AWARD“ dodeljena je filmu „Fantomska nit“, koji je bio najtraženiji naslov ovogodišnjeg FEST-a.
Nagradu je uručio GOR-CHI – GORKI LIST guru dobre zabave, Ivani Slović ispred distributerske kuće „Taramount film“.

„Feodora“ žiri za najbolji Evro-mediteranski film u Gl. takmičarskom programu, koji je radio u sastavu Paulo Portugal, Zlatko Vidačković i Nevena Daković, u internacionalnoj selekciji nagradio je film „Uvreda“ Zijada Dueirija. „Izgrednici“ reditelja Dejana Zečevića odneli su nagradu za najbolji film u domaćoj selekciji, a specijalno priznanje dodeljeno je Lazaru Bodroži za film „Ederlezi Rising“.

Dodeljene su i nagrade industry dela festivala- FEST Forward. „Best pitch award“ u nacionalnoj selekciji pripao je projektu „Kraj sveta“ u režiji Vojina Vasovića, a „Special mention“ ide projektu „Bacha“ rediteljke Ane Lazarević, odlukom žirija koji su činili Susan Newman, Simon Perry i Danijel Hočevar. „Best pitch award“ u međunarodnoj konkurenciji „Women in film“ dobio je projekat „The Encounter“ rediteljke Tatia Skhirtladze po odluci žirija Alessia Sonaglioni, Meinolf Zurhorst i Vanja Kovačević.

Nagradu kritike „Dinko Tucaković“ žiri FIPRESCI Srbija, koji je radio u sastavu Srđan Savić, Goran Jovanović i Saša Janković, dodelio je srpskom filmu „Izgrednici“ reditelja Dejana Zečevića. „Special Mention“ FIPRESCI Srbija žiri je dodelio rusko-poljsko-srpskom filmu „Dovlatov“ u režiji Alekseja Germana Mlađeg.

Festival Merlinka dodelio je na FEST-u queer nagradu „Marble award“ filmu „Telma“ reditelja Joakima Trira. Žiri je radio u sastavu Nikola Ljuca, Dragan Jovićević i Stevan Filipović.

Fest
  • Save
Previous post „Beogradski pobednik” za „Ederlezi rising”
Giljermo Del Toro
  • Save
Next post Oskara za najbolji film dobio „Oblik vode”
Share via
Copy link
Powered by Social Snap