Advertisement Section

Večeras je u Domu kulture „Studentski grad” dodelom nagrada i priznanja, zatvoren 2. Međunarodni festival nemog filma „Ćutanje je zlato“.

Žiri ovogodišnjeg izdanja festivala u sastavu: Goran Terzić – predsednik, Dejan Dabić i Srđan Savić – članovi, jednoglasno je doneo sledeću Odluku o nagradama:

Dve ravnopravne Specijalne nagrade dodeljene su sledećim filmovima: Animiranom filmu iz SAD „Mizofonija“ rediteljke Linde Vingerter i kratkom igranom filmu iz Irana  „Akvarijum“ reditelja Fatemeha Askarpura.

„Mizofonija“ je majstorska koloritna animacija sa lutkama napravljenim od kutija za picu koja pruža mogućnost da tokom autobuske vožnje koju film prati, otkrijemo novi mikrosvet u svoj svojoj književnoj kakofoniji.

„Akvarijum“ je verovatno, autorski najambicioznjji i tematski najprovokativniji film u ovogodišnjem takmičarskom programu, ali svojom formom i filmskim jezikom uveliko nadgrađuje priču o transeksualnosti dovodeći je do nivoa metafore, u kojoj pojedinci teže da dosegnu svoj pravi identitet.

Prva nagrada „Zlatno ćutanje“ dodeljena je dokumentarnom filmu iz SAD „Zemlja za odmor“ reditelja Aleksandera Bikforda.

Film koji u najboljoj tradiciji baštini iskustva eksperimenralnog, u sadejstvu sa dokumentarnim filmom, autorsko je preispitivanje procesa odrastanja. Vizuelno upečatljiv, za sve one koji vole onirične filmove.

Publika je nakon proglašenja bila u prilici da još jednom pogleda nagrađene filmove.

One thought on “Dodelom nagrada zatvoren 2. Međunarodni festival nemog filma „Ćutanje je zlato“

Comments are closed.

Filmski festival Merlinka
  • Save
Previous post Filmski festival Merlinka od 8. do 11. decembra u Domu omladine Beograda
  • Save
Next post Osmo izdanje Kosovo i Metohija međunarodnog filmskog festivala
Share via
Copy link
Powered by Social Snap