Advertisement Section

Dugometražni dokumentarni film pod radnim naslovom „Kreka“ o Miljenu Kljakoviću Kreki, najboljem srpskom i jednom od najboljih svetskih filmskih scenografa, u režiji Strahinje Savića i produkciji „Centar Filma“, podržan od strane Filmskog centra Srbije, započeo je sa snimanjem početkom tekuće godine u Beogradu.

„Kreka“ je ostvarenje koje odaje još jedno priznanje autoru od izuzetnog značaja za doprinos sedmoj umetnosti, scenografu sa dugogodišnjom karijerom tokom koje je radio sa velikanima filmskog stvaralaštva i dobio najveća svetska priznanja za svoja dela. Mnogobrojni dugometražni igrani filmovi, među kojima su „Delikatesna radnja“ Žan-Pjera Ženea, „Arizona Dream“, „Dom za vešanje“, „Podzemlje“ Emira Kusturice, „Dina“ Džona Harisona, „Raspućin“ Ulija Edela, „Muhamed“ Mađida Mađidija i drugi, doneli su mu brojne nagrade, uključujući nagradu Francuske filmske akademije „Cezar“, Evropske filmske akademije „Felix“, Akademije filmske umetnosti i nauke Srbije „Kristalna prizma“, ali i nominaciju za američku nagradu za televizijske produkcije „Emi“.

„Kreka“ je priča o čoveku, njegovom putovanju i susretima sa najvrednijim svetskim priznanjima, prijateljima. Iza tih ljudi i susreta ostaju neizbrisivi tragovi, filmska dela koja ispisuju stranice istorije filma. Priča o izgradnji punoj strasti, scenografskom zanatu u prstima i lepoti jednog sna. Intiman filmski portret našeg najvećeg scenografa svih vremena.

Neki od aktera ovog filmskog svedočanstva pored Kljakovića su Džoni Dep, Beri Levinson, Brajan Helgeland, Mađid Mađidi, Vitorio Storaro, Emir Kusturica, Slobodan Šijan, Goran Paskaljević, Goran Marković i Srđan Karanović.

Nakon Beograda i Budimpešte, nastavak snimanja planiran je za jesen na lokacijama u Rimu, Teheranu i Los Anđelesu.

Ivana Todorović
  • Save
Previous post Filmovi Ivane Todorović u Društvenom centru NNK
Film Mrak
  • Save
Next post Završeno snimanje filma „Mrak“ Dušana Milića
Share via
Copy link
Powered by Social Snap