Advertisement Section

Novi film Stefana Arsenijevića „Strahinja Banović“ (međunarodni naslov „As Far As I Can Walk“) uvršten je u glavni takmičarski program 55. Međunarodnog festivala u Karlovim Varima, koji se ove godine održava od 20. do 28. avgusta.

Film će se, zajedno sa još 12 ostvarenja iz celog sveta, takmičiti za prestižnu nagradu Kristalni globus. Ovo je prvi put u poslednjih pet godina da Srbija ima dugometražni igrani film u glavnom takmičarskom programu festivala A kategorije i prvi put nakon 20 godina u glavnom programu Karlovih Vari.

Film je moderna adaptacija čuvene narodne epske pesme „Banović Strahinja“, smeštena u savremeni kontekst izbegličke krize. Glavni junak je mladi migrant iz Afrike koji je, u želji da se što bolje uklopi u novu sredinu, uzeo srpsko ime Strahinja. Sa svojom ženom Ababuo on živi u izbegličkom kampu u Krnjači, dok novi talas izbeglica iz Sirije, među kojima je i harizmatični Ali, ne unese nemir u njihov život.

U snažnoj i autentičnoj ljubavnoj priči glavne uloge igraju francuski glumac Ibrahim Koma, austrijska glumica Nensi Mensa Ofei i sirijski glumac Maksim Kalil. Značajna uloga pripala je i Nebojši Dugaliću. Zanimljivo je da sve statiste i pojedine manje uloge u filmu tumače pravi migranti iz više izbegličkih kampova u Srbiji.

Film je nastao u koprodukciji Srbije, Francuske, Bugarske, Luksemburga i Litvanije. Srpski producent je Miroslav Mogorović ispred kuće Art & Popcorn, u saradnji sa Cinnamon Filmom.

Povodom premijernog prikazivanja filma u glavnom takmičarskom programu festivala u Karlovim Varima, Stefan Arsenijević je izjavio: „Izuzetno sam uzbuđen i počastvovan što će svetska premijera našeg filma biti na festivalu u Karlovim Varima. Pre svega se radujem kontaktu sa publikom, pošto je festival najavio fizičko izdanje. Godinama sam radio na ovom projektu, prvo pišući sa koscenaristima Bojanom Vuletićem i Nikolom Dukrejom, a zatim sa fantastičnom, talentovanom međunarodnom i domaćom ekipom glumaca i saradnika. Veliku zahvalnost dugujemo i migrantima iz izbegličkih kampova koji su sa nama podelili svoja iskustva i neka od njih ponovo proživeli u filmu. Bio je to po mnogo čemu jedan poseban, neuobičajen projekat. Radujem što će konačno i publika moći da ga vidi.“

Reditelj Stefan Arsenijević slavu je stekao sa kratkim filmom „(A)torzija“ za koji je dobio Zlatnog medveda na Berlinskom festivalu, Nagradu Evropske filmske akademije i potom bio nominovan za Oskara. „Strahinja Banović“ je njegov drugi dugometražni film, nakon ostvarenja „Ljubav i drugi zločini“ koji je premijerno prikazan na Berlinalu.

Film „Strahinja Banović“ podržali su Filmski centar Srbije, Fond Saveta Evrope – Eurimaž, Filmski fond Luksemburg, Francuski nacionalni centar za film, Bugarski nacionalni filmski centar, Litvanski filmski centar i Kreativna Evropa- MEDIA.

ada solomon
  • Save
Previous post Nagrada „Underground Spirit“ Festivala evropskog filma Palić za Adu Solomon
ptice
  • Save
Next post Selekcije Novi evropski dokumentarni film i Eco Dox na 28. Festivalu evropskog filma Palić
Share via
Copy link
Powered by Social Snap