Advertisement Section

U takmičarskom programu dugometražnih igranih filmova biće prikazana „Asimetrija“ Maše Nešković i rumunsko-srpska koprodukcija „Ivana Grozna“ autorke Ivane Mladenović. Film „Asimiterija“ je i manjinska italijanska koprodukcija, a projekat tog filma učestvovao je prošle godine u programu „This is IT!“  koprodukcionog marketa When East Meets West upravo ovog festivala u Trstu.

Van konkurencije za nagrade u Trstu će biti prikazane i dve srpske manjinske koprodukcije – „Posljednji Srbin u Hrvatskoj“ Predraga Ličine i Rounds Stefana Komandareva.  Tu je i specijalna projekcija klasičnog filma „W. R. – Misterije organizma“ velikana jugoslovenskog i srpskog filma, pokojnog Dušana Makavejeva.

Deo takmičarskog programa kratkometražnh filmova je i zapaženo ostvarenje „Mi smo videli leto“ mladog Nikole Stojanovića. U programu „Art & Sound“ (Umetnost i zvuk) biće prikazani i film „Slučaj Makavejev: Proces u bioskopskoj Sali“ Gorana Radovanovića i srpska manjinska koprodukcija, biografski dokumentarac „Tusta“ Andreja Korovljeva.

U ovogodišnje izdanje pomenutog koprodukcionog marketa When East Meets West  uvršten je i projekat srpskog igranog filma 1970 reditelja Darka Lungulova, reditelja filmova „Tamo i ovde“  i „Spomenik Majklu Džeksonu“.

Forum će se odigrati tokom trajanja Filmskog festivala u Trstu, od 19. do 21. januara. Bilo je prijavljeno ukupno 338 projekata iz 55 zemalja, što je rekordan broj prijava do sad, a odabrana su 22 projekta u fazi razvoja, 12 igranih i 10 dokumentarnih, a očekuje se dolazak 500 filmskih profesionalaca iz više od 40 zemalja.

Skupljaci perja
  • Save
Previous post „Skupljači emocija“ – 48. FEST u znaku Bekima Fehmiua
Svetlost i senke
  • Save
Next post Animirani film „Svetlost i senke“ Rastka Ćirića premijerno na festivalu u Geteborgu
Share via
Copy link
Powered by Social Snap