Advertisement Section

Dokumentarni film „Druga strana svega“ rediteljke Mile Turajlić uvršten je među tri najbolja filma u završnoj konkurenciji za nagradu Lux (LUX FILM PRIZE) Evropskog parlamenta, objavio je pre par dana predsednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani na pres-konferenciji tokom Dana autora (Giornate degli Autori) u Rimu. Po prvi put u poslednjih deset godina jedan dokumentarni film našao se među tri nominovana ostvarenja u trci za ovu prestižnu nagradu.

Nagrada Lux postoji od 2007. godine i dodeljuje se svake godine najzapaženijem i najznačajnijem evropskom filmu koji „zalazi u suštinu debate o Evropi danas.” Od 10 filmova koji su zvanično nominovani i objavljeni na festivalu u Karlovim Varima početkom ovog meseca, izabrana su tri filma koji će kao finalisti za nagradu obići evropski kontinent. Pobednika ovogodišnjeg takmičenja za Lux nagradu izabraće glasanje poslanici Evropskog parlament, a nagrada će biti proglašena 14. novembra u Strazburu. 

Dokumentarni film Mile Turajlić, zajedno sa druga dva filma koja su se ove godine našla u finalu, „Woman at War“ reditelja Benedikta Erlingsona i “Styx“ Volfganga Fišera, biće deo ovogodišnjeg programa Filmskog festivala u Veneciji koji se održava u septembru. Nakon toga ova tri filma će biti prevedena na sva 24 evropska jezika i prikazana u 28 evropskih zemalja u okviru Lux Filmskih dana 2018 (LUX Film Days 2018). Uz svaki film biće pripremljen i pedagoški materijal koji će se deliti najmlađim gledaocima. Vrhunac ove turneje biće projekcija koja se održava u novembru u Briselu za poslanike Evropskog parlamenta, koji će takođe imati udela u glasanju za najbolji film.

Film „Druga strana svega” nastao je kao koprodukcija Srbije i Francuske, a ujedno je i prva koprodukcija HBO Europe sa Srbijom. Film je osvojio finansijsku podršku Filmskog centra Srbije i Ministarstva Kulture Republike Srbije, francuskog fonda CNC-Aide aux cinémas du monde,  kao i evropskog fonda Eurimages. Ovo ostvarenje Mile Turajlić, autorke filma „Cinema Komunisto”, je do sada prikazano na oko šezdeset festivala širom sveta i osvojio je preko dvadeset nagrada. Nakon svetske premijere na Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu u septembru 2017. godine, osvojio je glavnu nagradu na najistaknutijem svetskom festivalu dokumentarnog filma – IDFA (Amsterdam). Domaća premijera filma bila je u novembru 2017. godine u okviru Festivala autorskog filma u Sava Centru pred 3500 gledalaca, a za nešto više od mesec dana oko 12000 gledalaca imalo je priliku da ga pogleda u okviru bioskopskog repertoara Kulturnog centra Beograda. Ove jeseni počinje bioskopska distribucija filma u Francuskoj i Nemačkoj, nakon čega će biti emitovan na kanalu Arte.

Rediteljka u svom filmu trasira priča o podeljenom stanu i zemlji progonjenoj duhovima prošlosti. Hronika nekoliko generacija jedne porodice u Srbiji prerasta u portret jedne aktivistkinje u vreme velikih previranja, preispitujući odgovornost svake generacije da se bori za svoju budućnost.

Budi bog s nama
  • Save
Previous post Novi film Slobodana Šijana dobio podršku u Puli
Srpski Holivud
  • Save
Next post Održava se 7. Revija nezavisnog Off filma Srbije
Share via
Copy link
Powered by Social Snap