Advertisement Section

U petak 22. juna u maloj Sali Doma Kulture „Studentski grad” sa početkom u 19 časova, biće održana Drugo predavanje Škole angažovanog kina, a ovog puta prezentaciju će imati Özge Çelikaslan.

Kao deo programa Škole angažovanog filma, Özge Çelikaslan će napraviti pregled video-aktivizma u Turskoj od kraja devedesetih do danas i dati uvod u video i arhivske prakse kolektiva Artıkişler („ostaci”) u kontekstu političke estetike i razmišljanja o kolektivnom pamćenju.

Özge Çelikaslan je medijska umetnica, istraživačica, suosnivačica / članica umetničkih i aktivističkih kolektiva. Njeno doktorsko istraživanje se bavi odnosom između autonomnog arhiviranja i arhivske prakse https://bak.ma, digitalne medijske arhive političkih pokreta u Turskoj. Lično i sa kolektivom Artıkişler učestvovala je na samostalnim i grupnim izložbama, kao i na bijenalima. Özge Çelikaslan je ko-urednica knjiga „Autonomno arhiviranje” (2016), „Višak Istanbul” (2014) sa Alperom Šenom i Pelinom Tan. Trenutno živi i radi u Karlsrueu u Nemačkoj.

Kolektiv Artıkişler se oslanja na kolektivni rad, izložbene i prezentacijske taktike u saradnji sa drugim grupama, koje imaju slične stavove o važnim političkim pitanjima nedavne turske istorije kao što su: etnička diskriminacija, političko nasilje i masakri prema Alevitima, Kurdima i Jermenima, urbana transformacija i džentrifikacija, prisilna migracija, rad u urbanom prostoru i kolektivno pamćenje. Oblikovane slike kolektiva treba promišljati i diskutovati u vezi sa političkim aktivizmom i političkom estetikom, kao i kroz pojmove društvenih / kulturnih disciplina. Bez odvajanja misli i osećanja, kolektivni princip se fokusira na afektivne uticaje na kojima počiva naša stvarna moć.

Škola angažovanog filma je obrazovni program koji se realizuje od aprila do decembra 2018. u prostorijama Akademskog filmskog centra Doma kulture Studentski grad u Beogradu. Namera škole je da ponudi uvid u osnovne teorijske koncepte i praktične moduse, te istorijat pokretnih slika koje su reprezentovale, podržavale ili učestvovale u različitim aspektima istorijskih i savremenih društvenih borbi. Organizovana kao platforma za kolektivni rad i razmenu znanja, Škola angažovanog kina istovremeno sprovodi i kritiku dominantnog diskursa i proizvodnog modela industrije pokretnih slika. Projekat prema zamisli umetničkog dua Doplgenger organizuje udruženje Transimage u saradnji sa Akademskim filmskim centrom Doma kulture Studentski grad i uz podršku fondacije Rosa Luxemburg Stiftung Southeast Europe.

Video projekcije: „Zaposednuti razum” (Haunted Reason, 2013, 3′), „Sećanje” (Memory, 2010, 9′), Izabrani video radovi „Videogrami otpora Tekel, 78 dana” („Videograms of Tekel Resistance, 78 day”, 2016, 20′), „Videookupacija” (Videoccupy , 2013, 12′), „bak.ma” (2016, 4′), „Beton” (Beton/Concrete, 2018, 5′).

Ulaz na program je besplatan.

Francuski filmski karavan
  • Save
Previous post Francuski filmski karavan u Kombank dvorani
Cuvari zemlje
  • Save
Next post Ekološki dokumentarci na 25. FEF Palić
Share via
Copy link
Powered by Social Snap