Advertisement Section

„Teret“ i „Dubina dva“, filmovi Ognjena Glavonića, biće prikazani na najvećem i najstarijem filmskom festivalu u Rusiji, 41. međunarodnom filmskom festivalu u Moskvi, u okviru selekcije „Osam i po filmova“ koja je fokusirana na nove načina razumevanja stvarnosti.  Festival, čiji je predsednik Nikita Mihalkov, počinje 18. i trajaće do 25. aprila, a Glavonić je ove godine i član žirija koji će odlučivati o nagradi za najbolji kratki film festivala.

Igrani film „Teret“ prati priču Vlade, vozača kamiona, u toku NATO bombardovanja Srbije 1999. godine. Dok prolazi kroz nepoznate predele, okružen posledicama rata, Vlada ne zna i ne želi da zna šta je to što prevozi ali taj tovar vremenom postaje njegov teret.

Koristeći se kombinacijom svetla i zvuka – svedočanstava i snimaka lokacija na kojima su se zločini desili, „Dubina dva“ je dokumentarac o masovnoj grobnici u predgrađu Beograda, koji se direktno, a na meditativni i hipnotišući način, obraća doživljajima, mašti i osećanjima gledaoca.

„Dubina dva“ je premijerno prikazan 2016. godine, na filmskom festivalu u Berlinu, u selekciji Forum. Nakon toga, film je prikazan na velikom broju festivala, osvojivši nagrade za najbolji film u Londonu, Firenci, Sankt Petersburgu, Majorci, Prizrenu, Zagrebu, Beogradu… Nakon prošlogodišnje svetske premijere na festivalu u Kanu, Teret je, do danas, prikazan na 70 festivala širom sveta, na kojima je osvojio više od 20 nagrada. Glavnu ulogu tumači Leon Lučev, a u sporednim ulogama se pojavljuju i Pavle Čemerikić i Tamara Krcunović.

Scenarista i reditelj oba filma jeOgnjen Glavonić, direktorka fotografije Tatjana Krstevski, montažerka Jelena Maksimović, dizajner zvuka Jakov Munižaba. Producenti oba filma su Dragana Jovović, Stefan Ivančić i Ognjen Glavonić, ispred producentske kuće „Non-Aligned Films“. „Teret“ je nastao u koprodukciji sa „Cinema Defacto“ (Francuska), „Kinorama“ (Hrvatska) i „Three Gardens Film“ (Iran), dok je „Dubina dva“ snimljena u koprodukciji sa Fondom za humanitarno pravo (Srbija) i „Cinema Defacto“ (Francuska).

X-Men: Mračni Feniks
  • Save
Previous post Finalni trejler film „X-Men: Mračni Feniks“
Kan 2019
  • Save
Next post Sa kanskog festivala u domaće bioskope
Share via
Copy link
Powered by Social Snap