Advertisement Section

Dva nova ostvarenja, nagrađivane rediteljke, socijalno angažovanog filma, Ivane Todorović u imaće domaću premijeru u četvrtak 28.3 u 19 časova i 21 časova u Domu Omladine, u okviru Martovskog festivala.

Kratki dokumenatrni film „Ademovo Ostrvo“ se bavi temom tuge gubitka voljene osobe, odnosno oca koji je izgubio ćerku. „Blok Film“ je produkcija filma, uz Akademski Filmski Centar DKSG i podršku Filmskog Centra Srbije.

Na malom rečnom ostrvu blizu centra Beograda, živi sedamdesetogodišnji Adem koji pokušava da se izbori sa tugom nakon gubitka svoje ćerke.

Domaća premijera je u 19 časova u sali „Amerikana“ u Domu Omladine.

Kratki igrani film „Kada sam kod kuće“ se bavi temom suočavanja sa  seksualnim nasiljem u porodici. Glume Milica Stefanović, Dragana Varagić, Radoje Čupić i Sara Dinić. Scenario je pisala Melina Pota. Fakultet Dramskih Umetnosti je produkcija filma, uz „Blok Film“ i podršku Filmskog Centra Srbije.

Marija se vraća kući nakon nekoliko godina života u inostranstvu, kako bi se suočila sa traumom iz svoje prošlosti.

Domaća premijera je u 21 časova u velikoj sali Doma Omladine.

Nakon filmova, rediteljka će imate razgovor sa publikom nakon čega ce biti dostupna za razgovor sa medijima.

Ivana Todorović je rediteljka kratkih socijalno angazovanih dokumentarnih filmova, koje je pravila u Beogradu i Njujorku. Filmovi „Ja kada sam bila klinac, bila sam klinka“, „A Harlem Mother“, „Rapresent“ i „Svakodnevica romske dece iz bloka 71“ prikazani su na preko 100 internacionalnih filmskih festivala poput 63. Festivala u Berlinu, Berlinale Shorts; IFF Rotterdam, The Traverse City Film Festival (festival Michael Moore-a), Palm Springs Shorts, Sarajevo Film Festival, Anthology Film Archive u Njujorku i Cultura Contemporiana de Barcelona. Nagrađivani su na festivalima u Srbiji, Kosovu, Americi, Rusiji, Italiji, Kanadi.

Film „A Harlem Mother“ je uvršten u online video biblioteku New York Times-a. Ovi filmovi se koriste u obrazovanju, medijskim kampanjama i NVO sektoru u Srbiji i svetu. Ivana se bavi i obrazovanjem mladih, drži radionice dokumentarnog filma i odrzala je TEDxAUK govor u Prištini.

Godine 2018. magistrirala je na katedri TV i Filmske rezije na Fakultetu Dramskih Umetnosti sa kratkim igranim filmom „ Kada sam kod kuce“. Diplomirala je na Documentary Media studies na New School u Njujorku, kao i na katedri za Etnologiju i Antrologiju na Filozofskom fakultetu. Završila je u Beogradu francusku radionicu dokumentarnog filma Ateliers Varan, osnovanu od strane Jean Rouch-a. Jedna je od izabranih umetnika 2015. u Saary rezidenci programu u Finskoj.

Godine 2010. bila je izabrani menti u programu New York Foundation for the Arts u Njujorku. „ Ademovo ostrvo“ je novi kratki dokumentarni film koji je upravo zavrsila. „Azil“, takođe kratki dokumentani film je u produkciji. 

 

Filmski festival Frajburg
  • Save
Previous post Odjeci međunarodnog filmskog festivala u Frajburgu odzvanjaju širom sveta
Konor Mekgregor
  • Save
Next post Film o proslavljenom Konoru Mekgregoru premijerno na Beldocsu
Share via
Copy link
Powered by Social Snap