Advertisement Section

Na međunarodnom filmskom festivalu u Torontu (TIFF) premijerno je prikazan prvi dugometražni filma srpsko-kanadske rediteljke Sanje Živković. U filmu „Easy Land“ glavne uloge tumače Mirjana Joković i Nina Kiri, koje su i prisustvovale premijeri.

Radnja filma se fokusira na odnos majke i ćerke koje se iz Beograda doseljavaju u Kanadu. Nove okolnosti u kojima se našla kod Jasne (čuvena srpska glumica Mirjana Joković) izazivaju psihološke probleme i na probu stavljaju njen već poljuljani odnos sa ćerkom Ninom (Nina Kiri, kanadska glumica srpskog porekla, poznata po ulozi u seriji „Sluškinjina priča“).

Mlada rediteljka je veoma zadovoljna premijerom. U izjavi za portal FCS-a, Sanja Živković je rekla: „Bilo je to gotovo nestvarno iskustvo. Gledala sam svoj debitantski film na velikom ekranu u rasprodatoj projekciji na Festivalu u Torontu, i delila taj trenutak sa fenomenalnim glumcima i mladom ekipom koja je dala sve od sebe da se film realizuje. Na projekciji je bilo i mnogo ljudi iz Srbije kao i Kanađani koji su takođe dobro reagovali na teme u filmu. Posebno mi je bilo drago kad su mi gledaoci prilazili posle projekcije, grlili me i plakali, govori da je ovo film o svima nama.“

Podsećamo… Ovaj film na srpske teme je snimljen u kanadskoj produkciji uz pomoć Telefilmovog programa „Talenti na koje treba obratiti pažnju”, kao i uz podršku Kanadskog saveta za umetnost (Canada Council for the Arts). Scenario je napisala sama rediteljka, a producentkinja je Džuli Strifler, u partnerstvu sa Filmskim centrom Kanade. Direktorka forografije je Maja Banković, a od ostalih ključnih saradnika tu su scenograf Dejvid Denis, kosimografkinja Kristin Somborac i montažer Kris Muton.

Pored rediteljke i glavnih glumica, premijeri je prisustvovao kanadski glumac Danijel Keš (poznat po epizodnim ulogama u filmovima „Osmi putnik 2“, „Dnevnik živih mrtvaca“, „Mama“…), a koji takođe ima ulogu u filmu, kao i producentkinja Džuli Strifler, direktorka forografije Maja Banković…

Film traje 91 minut, a svetsku premijeru je imao u bioskopu „Skotijabank“, u okviru programa „Otkrića“ („Discovery“). Repriza na Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu zakazana je za 10. septembar.

Datum srpske premijere biće naknadno objavljen.

Foto: Sarjoun Faour

O beskonačnosti - Roj Anderson
  • Save
Previous post „Srebrni lav“ za film „O beskonačnosti“ Roja Andersona
Dani izraelskog filma
  • Save
Next post Dani izraelskog filma od 19. septembra u Dvorani KCB-a
Share via
Copy link
Powered by Social Snap