Program „Eco Dox” jubilarnog 25. Festivala evropskog filma Palić i ove godine predstaviće po izboru selektora Igora M. Toholja izvanredne dokumentarne filmove sa snažnom porukom.

„Selekcija filmova ekološki dokumentarci se i ove godine obraća svakom gledaocu ponaosob, posmatrajući ih kao jedinke ali i deo zajednice, celine sa sopstvenom svešću. Pokušavamo da ukažemo na nepovratne ali i reverzibilne procese promena naše životne sredine, ekonomske i društvene fenomene u svetu neoliberalizma. Ako probudimo pojačanu percepciju kroz kreativne dokumentarne filmove koji itekako podstiču na empatiju, buđenje savesti, angažman i reakciju, smatramo da je naša misija uspela i pored estetskog doživljaja, pobuđujemo dublje slojeve ljudskog bića za očuvanje života na ovom stupnju civilizacijskog razvoja”, kaže Igor M. Toholj.

Dokumentarni film austrijsko-nemačke produkcije reditelja Filipa Malinovskog „Čuvari Zemlje” otkriva kako su iza zatvorenih vrata tekli pregovori za Pariski sporazum, kada se po prvi put 195 zemalja obavezalo da preduzmu mere protiv klimatskih promena. Film dovodi u prvi plan sukob sila koje oblikuju našu budućnost: nacionalnog interesa protiv uništavanja država, bogatih nasuprot siromašnih, žrtava protiv profita, postavljajući pitanje – može li ovaj sporazum spasiti našu planetu? „Guardians of the Earth” je prikazan na poznatim festivalima, kao što su CPH:DOX, Docpoint Helsinki, Kasel.

Publika Palićkog filmskog festivala imaće priliku da pogleda i poetski dokumentarac „Grad svetla” u režiji Marka Kumera, o četiri različite porodice i glomaznom prisustvu termoelektrane koja je nekada bila gradski ponos, a sada je sinonim za političke malverzacije, ekološku katastrofu i korupciju. Ovaj slovenački film je ljubavna priča između grada i njegovih stanovnika, priča o večitoj borbi između ljudi i njihovih neprijatelja, onih koje nikada ne možete poraziti.

Na repertoaru će se naći i revolucionarni dokumentarac „Zemlja utopija”, rediteljke Jelene Stolice, koji je otvorio jubilarni 65. Martovski festival. Film se na uzbudljiv način bavi istorijom i posledicama socijalno političkog eksperimenta alternativnog načina utopijskog života, stvorenog iz ideologije andaluzijskog aktiviste Huan Manuel Sančez Gordilja. Dok prati kako je živeti u utopiji, film istražuje ključno pitanje – da li je utopija moguća danas i van granica malog španskog grada?

Temom utopije na sasvim drugačiji način bavi se austrijsko-nemački film „Društvo besplatnog ručka” koji istražuje šta bi se dogodilo kada bismo svi imali zagarantovane prihode. O ovoj ideji se već neko vreme raspravlja na svim političkim i naučnim kampovima, a reditelj Kristijan Tod u filmu traži objašnjenja, mogućnosti i iskustva u vezi sa implementacijom ove ideje. „Društvo besplatnog ručka je”, pored ostalih, prikazan na poznatom festivalu dokumenatrnog filma CPH:DOX u Kopenhagenu.

U programu „Eco Dox” naći će se i eksperimentalni arhivski dokumentarac „4 godine u 10 minuta” reditelja Mladena Kovačevića o prvom osvajanju Mont Everesta od strane jednog Srbina, Dragana Jaćimovića, čiji su dnevnički zapisi i video arhiva tokom ekspedicije korišćeni kao građa za film. Na renomiranom festivalu dokumentarnog filma Vision du reel u Nionu film dobio priznanje „Special mention”.

Prisutna u mitologijama širom sveta , čovekov pratilac kroz Istoriju, izvor hrane, ali i strahova i verovanja, deo rituala, predmet strasti koliko i odbacivanje, svinja je zasluženo tema filma Istorija svinja (u nama). U ovom izvanrednom dokumentarcu, prikazanom na cenjenom belgijskom festivalu Docville, Jan Vroman istražuje odnos između čoveka i ove fascinantne životinje, na tragu za fragmentom detinjstva, prošlosti, značenja, iznad nostalgije vremena u kom su čovek i ova životinja živeli u harmoniji.

Jubilarni, 25. Festival evropskog filma Palić, biće održan od 14. do 20. jula na Paliću i u Subotici i prikazaće stotinak relevantnih evropskih naslova raspoređenih u 12 programskih celina: Glavni takmičarski program, „Paralele i sudari”, „Mladi duh Evrope”, Novi mađarski film, Crnomorska regija u fokusu, Omaž program dobitnicima nagrade „Aleksandar Lifka”, Omaž program dobitnicima nagrade „Underground Spirit”, Ekološki dokumentarci, „Klasici na trgu”, „Best of Europe 2017”, selekcija filmova sa festivala „Žigmond Vilmoš“ iz Segedina i Palić u Beogradu.

Škola angažovanog kina
  • Save
Previous post Drugo predavanje Škole angažovanog kina u DKSG
Teret
  • Save
Next post Nagrada za Ognjena Glavonića na festivalu u Košicama
Share via
Copy link
Powered by Social Snap