Advertisement Section

Dani pred nama doneće nam, između ostalog, i evropsku premijeru „Zlogonje“, prvog celovečernjeg igranog filma mladog reditelja Raška Miljkovića. Srpski film biće prikzan u međunarodnom programu 58. izdanja Međunarodnog festivala filmova za decu i mlade u Zlinu, u Češkoj.

„Zlogonje” su svetsku premijeru imale u okviru takmičarskog programa dvadesetog izdanja festivala TIFF Kids. Tom prilikom film Raška Miljkovića osvojio je jednu od udarnih festivalskih nagrada – nagradu tamošnjeg Žirija mladih (TIFF Kids Festival Young People’s Jury Award).

Film je režirao debitant Raško Miljković, a scenario, nastao po motivima knjige „O dugmetu i sreći” Jasminke Petrović, delo je Marka Manojlovića i Miloša Krečkovića. Producentkinja je, takođe, debitantkinja Jovana Karaulić (kuća „Akcija Produkcja”), a, kako je je reč o srpsko-makedonskoj koprodukciji, koproducent je tamošnja producentska kuća „Dream Factory”. Na poziciji direktora fotografije debituje Mikša Anđelić, a prvo profesionalno zasduženje na celovečernjem filmu ima i kostimografkinja Milena Milenković. „Zlogonje” je montirao Đorđe Marković, dok je scenograf Aljoša Spajić. Uloge tumače deca Mihajlo Milavić i Silma Mahmuti, kao i Jelena Đokić, Bojan Žirović, Dubravka Kovjanić, Olga Odanović, Jelena Jovanova, Stela Ćetković, Milutin Milošević, Milena Predić i Mateja Popović.

Sinopsis glasi: Ovo je priča o Jovanu, dečaku od deset godina koji je rođen sa parcijalnom cerebralnom paralizom. Ceo njegov život je uslovljen tim stanjem i misli da ga svi ostali vide kroz njega. Kroz svoju maštu Jovan beži u svet fantazija u kojima, nesputan svojim fizičkim nedostatkom, je slobodan da uradi i bude ko god poželi. Nenadano u njegovo odeljenje stiže nova učenica  Milica. Milica malo po malo probija zid koji je Jovan izgradio oko sebe da bi se sačuvao od emotivnog povređivanja i poziva ga u avanturu oslobađanja njenog oca od njegove nove žene, Milicine maćehe, za koju veruje da je veštica i da ga je začarala…

Film su insitucionalno podržali: Filmski centar Srbije, MEDIA program Kreativna Evropa, Makedonska filmska agencija, Ministarstvo prosvete Republike Srbije, Grad Beograd i Opština Stari grad. Film će od druge polovine septembra ove godine u ovdašnjim bioskopima distribuirati kuća „Taramount Film”.

Festival u Zlinu će ove godine biti održan u periodu između 25. maja i 2. juna, a, kao i obično, biće dodeljene nagrade Zlatna papuča za najbolji film za decu, za najbolji film za mlade i za najbolji animirani film. Zlogonje su u Zlinu na programu 29., 30. i 31. maja.

11 Spanski metar
  • Save
Previous post Otvoren 11. Španski metar
Ederlezi Rising
  • Save
Next post „Ederlezi Rising” pronašao distributera u SAD
Share via
Copy link
Powered by Social Snap