Advertisement Section

Priliku da govori o nagradi imao je član žirija Vlastimir Sudar. U ovogodišnju selekciju za nagradu  profesora Vlade Petrića čine osam filmova koji dolaze iz različitih programa.

S obzirom na to da je profesor Petrić nedavno preminuo, Vlastimir je sa posebnim akcentom govorio o njegovom liku i delu za života ali i o stvarima koje ostaju da žive i posle njega. U tu svrhu Sudar je istakao: „Petrić je na mnogo nivoa bio model mnogima od nas, pokazavši nam da umetnost nema granica.“

Iza Vlade Petrića ostaće legat i fondacija, kako u Bostonu tako i u Beogradu, čiji će cilj biti da film predstavljaju kao umetnost. Njegove knjige biće prevedene a neki od neobjavljenih rukopisa biće objavljeni posthumno. Projekcija njegovog filma „Zid uspomena“ biće održana sutra, 27. novembra u Kombank Dvorani (Sala 4) s početkom od 13 časova. Flim će biti prikazan na engleskom jeziku, bez srpskog titla. Ulaz na projekciju je slobodan.

Reditelji filma „Od sutra, počinjem da…“ govorili su o inspiraciji, snimanju i zajedničkoj saradnji na ovom ostvarenju. Marković je istakao da je njegova inspiracija za ovaj film proistekla iz njegovih poseta Pekingu, gde su ga posebno fascinirale ubrzane promene u arhitekturi, kao i odnos same arhitekture i pojedinca u gradu.

„Sve ove promene dosta su vizuelno jake, te je jasno zašto film ima tendenciju da komunicira vizuelo“, I. Marković.

Vu se osvrnuo na reditelje koji su ga prethodno inspirisali na stvaranje pominjući Cai Mingl-Lijang ali i sam Tajnvanski novi talas filma.

Film „Od sutra počinjem da…“  biće prikazan večeras u Domu omladine Beograda od 19 časova.

Parazit film
  • Save
Previous post Kanski pobednik „Parazit“ u bioskopima od 28. novembra
Zov divljine
  • Save
Next post Harison Ford u najnovijoj ekranizacji filma „Zov divljine“
Share via
Copy link
Powered by Social Snap