Advertisement Section

Ostvarenje „Fajterka” (Fight Girl) reditelja Johana Timersa sinoć je na svečanoj ceremoniji u Erfurtu, sedišu Evropske filmske akademije, glasovima mladog žirija širom Evrope proglašeno najboljim evropskim filmom za mlade.

Holandsko – belgijska koprodukcija „Fajterka” priča je o dvanaestogodišnjoj devojčici Bo koja se nakon razvoda roditelja sa majkom seli u predgrađe Amsterdama gde upoznaje nove prijatelje i počinje da trenira kik – boks za koji se ispostavlja da ima prirodni talenat, te počinje da se priprema za nacionalno takmičenje.

Celodnevni događaj upriličen povodom izbora Nagrade mlade publike Evropske filmske akademije (EFA Young Audience Award) istovremeno je organizovan u 34 države Evrope, a predstavnici Srbije bili su tinejdžeri i tinedjžerke iz Gornjeg Milanovca. Na naš nacionalni žiri najveći utisak takođe je ostavio film „Fajterka” (Fight Girl) kome je dodelio 46 poena, dok su preostali nominovani filmovi „Los Bando” (Los Bando) i „Najbolji ortaci” (Old boys) osvojili 35, odnosno 19 poena.

U pauzama između filmskih projekcija sedamdesetočlani žiri koji su činili učenice i učenici iz OŠ „Desanka Maksimović”, OŠ „Sveti Sava”, OŠ „Kralj Aleksandar I”, kao i polaznici dečjih radionica Kulturnog centra Gornji Milanovac aktivno su učestvovali u zanimljivim diskusijama koje je moderirao autorski tandem Dušan Čavić i Dušan Šaponja. Vrhunac događaja bila je večernja ceremonija tokom koje su mlade prezenterke Ksenija Kozlina, Mia Jeremić i Isidora Lazić putem video poruke organizatorima  u Nemačkoj saopštile rezultate glasanja iz Srbije.

Nagrada mlade publike Evropske filmske akademije u Srbiji organizivana je u okviru programa Slobodna Zona Junior, uz podršku Filmskog centra Srbije, a u saradnji sa Kulturnim centrom Gornji Milanovac.

Atmosfera sa događaja.

Goran Devic
  • Save
Previous post Retrospektiva Gorana Devića na Beldocsu
“Na crnoj listi”, film Sare Marković i Nikole Dragovića
  • Save
Next post Šest filmova u domaćem takmičarskom programu 12. Beldocsa
Share via
Copy link
Powered by Social Snap