Advertisement Section

Povodom okolnosti izazvanih pandemijom virusa COVID-19, Filmski centar Srbije je skrenuo pažnju Vladi Republike Srbije na problem slobodnih umetnika. U slobodne umetnike (freelancere) u ovom slučaju FCS ubraja sve glumce koji nisu u stalnom radnom odnosu u nekom od pozorišta, kompozitore, scenariste, reditelje, snimatelje, i mnoge druge radnike srodnih zanimanja (scenografi, kostimografi, prevodioci, statisti, itd.).

Cilj Filmskog centra Srbije jeste da pokuša da zaštiti audiovizuelnu infrastrukturu, ne samo kroz predloge pomoći pravnim već i fizičkim licima koja rade u ovom sektoru. U ovom trenutku su otkazana sva snimanja filmova, serija, reklama, statiranja, pozorišne predstave, javni nastupi i slično, a mnogobrojnim autorima i interpretatorima to su jedini izvori prihoda. FCS izražava bojazan da se mnogi slobodni umetnici, a koji su veoma doprineli naglom razvoju audiovizuelnog sektora prethodnih godina, nalaze u teškoj situaciji, bez ikakvih sigurnih sredstava za osnovne potrebe, za životne namirnice i za lekove u ovom periodu.

U tom kontekstu FCS smatra da Vlada Republike Srbije treba da posmatra slobodne umetnike ne samo kao ravnopravne privatne privredne subjekte, koji trpe posledice nastale situacije u vezi sa pandemijom korona virusa, i na koje će se odnositi sve najavljene subvencije, povlastice i druga davanja, već da ima i vidu je ovo sektor posebno pogođen pandemijom  te da će i nakon ukidanja vanrednog stanja ovom sektoru biti potrebno i najviše vremena da počne da ostvaruje prihod.

FCS smatra potrebnim da Vlada Republike Srbije pomogne slobodnim umetnicima i tako što će formirati  Fond solidarnosti za pomoć svim umetnicima kako bi dobili što pre egzistencijalnu pomoć.

Povodom novonastalih okolnosti usled epidemije virusa COVID-19, Filmski centar Srbije dvaput se prethodno obratio Vladi Republike Srbije. Odmah, po početku krize, FCS je to tražio pomoć za one koji su koji su prvi pogođeni merama Vlade, distributerima i prikazivačima kinematografskih dela. FCS je predložio mere poput odlaganja plaćanja doprinosa za zaposlene, taksi, oslobađanja PDV-a, itd. Ubrzo, FCS je zamolio i razmatranje pružanja pomoći veoma ugroženim sektorima audiovizuelne industrije, koji su značajno doprineli učešću kreativne industrije u BDP-u zemlje, a to su rental kompanije, producentske kuće, kao i srodne delatnosti poput filmskih i TV studija, scenografskih i kostimografskih radionica, postprodukcionog sektora, i drugih, koji imaju oko 5.000 zaposlenih radnika.

Poslednja molba tiče se zaštite pojedinaca, fizičkih lica koji žive od audiovizuelne industrije. Svojim dopisom FCS je skrenuo pažnju da sistem mora da ima u vidu i zaštitu slobodnih umetnika kao fizičkih lica u kreativnoj industriji.

Najbolji evropski film za mlade
  • Save
Previous post Tri debitantska ostvarenja u trci za najbolji evropski film za mlade
Pan Hrstka
  • Save
Next post Prvi film Gorana Paskaljevića na YT kanalu Filmskog centra Srbije
Share via
Copy link
Powered by Social Snap