Advertisement Section

Francuski film „Bez filtera” (Chamboultout/ No filter) otvoriće novoosnovani Festival francuskog filma  28. maja u Kombank Dvorani, a povodom toga reditelj ovog ostvarenja Erik Laven biće gost prestonice.

Film prati priču Beatris, koja sa svojom porodicom proslavlja objavljivanje svoje knjige. Ona priča o nesreći koja je zadesila njenog muža Frederika. Iako je postao slep on je zabavan i zavodljiv, potpuno nepredvidiv. Međutim, ova knjiga postaje interesantna i grupi njihovih poznanika jer, iako je Beatris izmenila imena, svaki njihov prijatelj pokušava da pronađe sebe u opisanim likovima.

Domaća publika imaće prilike da vidi i ostvarenja sa ovogodišnjeg Kana, film „Laka devojka“ (Une Fille Facile/An Easy Girl) rediteljke Rebeke Zlotovski kao i film „Sibil“ (Sibyl) rediteljke Žistin Triet, koji će biti prikazan poslednje večeri Festivala francuskog filma, 1. juna.

U glavnom programu biće prikazan i dokumentarac, poslednji film rediteljke Anjes Varde „Varda By Agnes,” koji do sada nije prikazivan kod nas, a svoju premijeru imao je na Berlinalu ove godine. Ovaj film baca svetlo na njen neobičan opus i iskustvo kao reditelja kroz fotografije i isečke iz njenih filmova.

Autorka se u formi monologa obraća publici iz rediteljske stolice, slobodno birajući segmente iz svoje karijere. Njen umetnički rad se ovim putem deli na dve sekcije: „analogni 20. vek” kada je stvarala kao konvencionalni reditelj i na tzv. „digitalni 21. vek,” gde je unapredila svoje umeće kao vizuelni umetnik.

Među ostalim filmovima na Festivalu će se naći još ostvarenja, kao što su: „Jaovo putovanje” („Yao“) reditelja Filipa Godoa, „Kazanova, poslednja ljubav“ (Casanova, Last Love“) reditelja Benoa Žakoa, „Osećam se dobro” (I Feel Good) reditelja Benoa Delepina i Gustava Kervena, „15 minuta rata“ (L’intervention/15 Minutes Of War) reditelja Freda Grivoa.

Pored glavnog programa od 28. maja do 1. juna u Kombank Dvorani biće prikazana i retrospektiva filmova rediteljke Anjes Varde.

Ulaznice se mogu kupiti na blagajni Kombank Dvorane.

Cene ulaznica su 400 dinara po projekciji u okviru glavnog programa, a za filmove Anjes Varde cena će biti simboličnih 100 dinara.

Festival italijanskog filma
  • Save
Previous post Festival italijanskog filma u Kinoteci
AUTOR
  • Save
Next post Filmske poslastice na španskom jeziku u DKC-u
Share via
Copy link
Powered by Social Snap