Advertisement Section

Istorijskim spektaklom „Prvi kralj“, u režiji Matea Rovera, u ponedeljak, 23. septembra, u Jugoslovenskoj kinoteci svečano će biti otvoren tradicionalni Festival italijanskog filma u Beogradu, koji će trajati do 28. septembra.

U prvom delu programa u zgradi Jugoslovenske kinoteke u Uzun Mirkovoj biće predstavljeno još šest ostvarenja najmarkantnijih mladih reditelja i autora koji danas obeležavaju italijansku filmsku scenu – porodična drama „Bićemo mladi i lepi“ Leticije Lamartire, psihološki triler „Ljubav za vreme Š. Reka“ Alesandra Derviza, socijalna drama „Život bez straha“ Marka Pontija, „Kompromisna svadba“ Frančeska Mikika i dokumentarac „Voda i šećer“ Fariborza Kamkarija.

U drugom delu programa, u Muzeju kinoteke u Kosovskoj 11, koji će se od 26. septembra odvijati pred publikom će biti remek-dela legendarnih italijanskih sineasta, „Juče, danas, sutra“ i „Stranac“ Vitorija de Sike, „Gepard“ i „Nevino“ Lukina Viskontija i „Noćni portir“ Lilijane Kavani. Ovim izborom festival priređuje omaž oskarovcu Pijeru Tosiju, koji je radio kostime za ove filmove, a pratiće ga i izložba crteža njegovih radova.

Ovogodišnji festival, najambiciozniji do sada, ugostiće mnogobrojne goste iz Italije. Pored Gabrijele Karluči, umetničke direktorke festivala, reditelja, scenarista i glumaca čija ćemo ostvarenja videti, u Beograd stižu i predstavnci kulturnih i filmskih institucija. Za filmske profesionalce obezbeđen je značajan prateći program, u potpunosti posvećen savremenoj italijanskoj i srpskoj kinematografiji, u kojem će biti organizovani susreti i razgovori o položaju filmske industrije i distributera u naše dve zemlje i u celom regionu, o mogućnostima saradnje, i o aktuelnim promenama na tržištu kulture. Program se organizuje u saradnji Ministarstva kulture Srbije, Ambasade Italije, Italijanskog instituta u Beogradu, Instituta „Luče /Činečita“.

Najvažniji cilj ovog festivala, prema rečima Gabrijele Karluči, jeste da se uspostavi saradnja između srpske i italijanske kinematografije, koja je već u usponu. Kako je istakla, dve koprodukcije su započete prošle godine, novi film Gorana Paskaljevića „Moj sin Mohamed“, koji će publika u Srbiji uskoro premijerno videti (snimljen je u Italiji), i „Dampir“ reditelja Rikarda Kemela, koji je ovog leta snimljen u Srbiji, u koprodukciji Italije, Srbije i SAD.

Grdana gospodarica zla
  • Save
Previous post U prodaji karte za Diznijevu avanturu „Grdana gospodarica zla“
Piter DInklindž
  • Save
Next post „Igra prestola“ najbolja drama na dodeli „Emi“ nagrada
Share via
Copy link
Powered by Social Snap