Advertisement Section

Merlinka festival po četvrti put gostuje u Novom Sadu od 18. do 20. maja u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine i donosi šest filmova, među kojima i popularni britanski dokumentarac „Grejs Džons: Crveno svetlo i hleb“ o muzičkoj pop ikoni Grejs Džons, koja nastupa na ovogodišnjem Exit festivalu.

Na taj način publika će pre samog nastupa moći podrobnije da se upozna sa njenim živopisnim životom i uspešnom karijerom. Projekcije su u 19.30 i u 21 čas u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine, i ulaz na sve filmove je besplatan.

Na programu će biti i španski dokumentarac „Rasprava oko kostiju“, francuski igrani film „120 otkucaja u minuti“, nemački dokumentarac „Kvirkor: kako pankovati revoluciju“, holandski igrani „Kraljica Amsterdama“ i finski igrani film „Tom od Finske“.

Britanski dokumentarac „Grejs Džons: Crveno svetlo i hleb“ predstavlja uzbudljivo putovanje kroz nastupe, javni i privatni život pop ikone Grejs Džons. Njena smela estetika odzvanja kroz čitav film tokom kog režiserka Sofi Fajns stvara snažno filmsko iskustvo naizmeničnim smenjivanjem muzičkih sekvenci i intimnih privatnih snimaka koji na otkrivaju lice koje se krije iza maske ikone.

Španski dokumentarni film „Rasprava oko kostiju“ premijerno je prikazan prošle godine na Berlinalu i bavi se temom istorijskog sećanja u Španiji nakon Frankove smrti fokusirajući se na nepoznatu priču o represiji nad LGBT osobama tokom fašističke diktature. Među najpoznatijim žrtvama je i pesnik Francisko Garsija Lorka.

Francuski igrani film „120 otkucaja u minuti“ dobitnik je Specijalne nagrade žirija Kanskog festivala i prati grupu pariskih aktivista koji se bave prevencijom HIV-a tokom devedesetih godina prošlog veka, gde pojedini aktivisti preferiraju radikalniji pristup protestima.

Nemački dokumentarac „Kvirkor: Kako pankovati revoluciju“ ruši stereotipe o LGBT populaciji kao ljubiteljima pop i disko muzike i prikazuje kvir pankere koji raspravljaju o homofobiji, rodu, feminizmu, HIV-u, asimilaciji, seksu i, naravno, umetnosti, među kojima su Bruce LaBruce, John Waters, Bette Bitto i mnogi drugi.

Holandski igrani film „Kraljica Amsterdama“ prati stalne goste gej kafića koji pokušavaju da spasu kafić od bankrotstva, tako što prave plan da tokom gej parade u Amsterdamu iz muzeja ukradu dijamantsku ogrlicu vrednu milione evra.

Finski film „Tom od Finske“ prati Touka Laksonena, odlikovanog oficira iz Drugog svetskog rata, koji se suočava sa progonom homoseksualaca u posleratnom Helsinkiju i utočište pronalazi u umetnosti i homoerotskim ilustracijama koji će ga proslaviti u Americi gde će postati poznat kao Tom of Finland.

Merlinka festival se od 2009. godine svakog decembra održava u Domu omladine Beograda i trenutno je u pripremi jubilarno deseto izdanje Merlinka festivala koje će biti organizovano od 6. do 9. decembra 2018. Prošle godine Merlinka festival su posetili dobitnik Specijalne nagrade žirija Kanskog festivala Roben Kampiljo i dobitnik Tedi nagrade Berlinala Brus LaBrus promovišući filmove koji će biti prikazani i u Novom Sadu. Merlinka festival se pored Beograda organizuje u Sarajevu, Tuzli, Novom Sadu, Nišu i Podgorici. Nastao je sa ciljem da promoviše LGBT kulturu kroz filmsku umetnost i da doprinosi smanjenju socijalne distance prema LGBT populaciji. Festival se pokazao kao uspešan metod u smanjenju homofobije, transfobije i predrasuda prema LGBT populaciji, jer na nekonfliktni način informiše o životima pripadnika LGBT populacije.

Okupirani bioskop
  • Save
Previous post  „Okupirani bioskop“ na zatvaranju Beldocsa
Misija Katmandu: Avanture Neli i Sajmona
  • Save
Next post „Misija Katmandu: Avanture Neli i Sajmona“ od četvrtka u bioskopima
Share via
Copy link
Powered by Social Snap