Advertisement Section

Peti Kosovo i Metohija međunarodni filmski festival otvoren je sinoć u 19.00 časova u Domu kulture Gračanica. Čast da ove godine otvori festival pripala je rediteljki filma „Asimetrija“ Maši Nešković i jednoj od glavnih glumica u ovom ostvarenju Miri Janjetović.

KMMFF 2019. će otvoriti i direktor festivala, gospodin Miroslav Mogorović i selektor festivala, gospodin Petar Mitrić.

Film „Asimetrija“ premijerno je prikazan u Srbiji na Festivalu autorskog filma gde je osvojio dve nagrade – za montažu i najbolje snimateljsko ostvarenje. Kroz ovu dramu prepliću se priča jednog para i priča jednog grada i postavlja pitanje o transformaciji ljubavnih odnosa tokom vremena i razlozima zbog kojih se veze raspadaju. Pored Mire Janjetović u filmu igraju i Uliks Fehmiu, Daria Lorenci Flatz, Mladen Sovilj, Tamara Krcunović i drugi.
Iz bioskopskih dvorana na festival stižu i najnovija domaća filmska ostvarenja „Četiri ruže“ Vasilija Nikitovića, „Realna priča“ Gordana Kičića i „Ajvar“ Ana Marije Rosi.

Na festivalu će biti prikazana i dva regionalna ostvarenja – zombi komedija Predraga Ličine „Poslednji Srbin u Hrvatskoj“, dobitnik pet „Zlatnih arena“ na Filmskom festivalu u Puli i drama „Pijavice“ Dragana Marinkovića sa Nikolom Đuričkom i Lazarom Ristovskim u glavnim ulogama.

KMMFF predstavlja i dobitnike prestižnih nagrada na najvećim evropskim festivalima, tako da će publika imati priliku da pogleda dramu „Sinonimi“ (dobitnik Zlatnog medveda u Berlinu), zatim film „Martin Eden“, sa Lukom Marinelijem u glavnoj ulozi, nagrađenim na festivalu u Veneciji i „Tomazo“ u režiji Abela Ferare koji dobio nagradu stručnog žirija na festivalu u Lisabonu.

Poslednji dan festivala je predviđen za najmlađu publiku, tako da će u subotu, 14.12. biti prikazana najbolja animirana i porodična ostvarenja iz ovogodišnje produkcije – „Ailovo putovanje“, „Solan i Ludvig: Misija na Mesec“, „Lote i izgubljeni zmajevi“ i „Čuvena invazija medveda na Siciliju“.

Festival organizuje Evropski kulturni forum uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i u partnerstvu sa Domom kulture Gračanica.

Raznovrsnom ponudom najboljih domaćih i stranih filmskih ostvarenja KMMFF ojačava kulturnu ponudu u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji. Festival traje od 11. do 14. decembra.

Alternative film/video
  • Save
Previous post Počeo je festival Alternative film/video
Slobodna zona junior
  • Save
Next post Prikazani najbolji učenički video radovi Slobodne zone Junior
Share via
Copy link
Powered by Social Snap