Advertisement Section

Kratkometražni animirani film „Bio dvaput jedan kralj“, Vojina Vasovića, diplomiranog reditelja Akademije umetnosti Beograd, osvojio je nagradu za najbolji animirani film na Movie Screen Festivalu u Los Anđelesu (6-10. februar), kao i nagradu za najbolji scenario i nagradu za najbolji animirani film na Barselona Planet Film Festivalu.

Ovo je već deveta nagrada za ovu srpsko-kanadsku koprodukciju kuća „Plan 9“ i „To Blink Animation“ studija. Film je osvojio nagradu publike u Malagi, ubrzo nakon nagrade za najbolju originalnu kompoziciju na Kraljevskom filmskom festivalu koja je pripala Vladimiru Kerkezu i Aleksandru Ranđeloviću. Najveći uspeh film je ostvario osvojivši čak tri nagrade: za najbolju animaciju, najbolji scenario i najbolji film u celini, na Canada Shorts festivalu u Nju Bransviku. Pre par nedelja film je dobio nagradu za najbolju animaciju u Montrealu.

„Bio dvaput jedan kralj“ nastavlja festivalsku turneju sledećeg meseca u Rumuniji (Short To The Point Festival), Italiji (Alessandria Film Festival) i Grčkoj (Athens Animfest).

Ovaj nagrađivani animirani film priča je o kralju koji ima podvojenu ličnost i živi u nesvakidašnjem podeljenom ekranu. Jedna njegova polovina predstavlja Kralja Pesnika, čoveka elegantnih manira i pokreta, dok druga predstavlja Kralja Ratnika, nesutrašivog i gordog vojskovođu. Oni očajnički žele da se otarase jedan drugog i na tom putu im pomažu razni lekari, druidi, njihove verne kraljice, pa čak i njihov arhineprijatelj – dvoglava aždaja.

Glasove u filmu daju John White i Miodrag Mića Milovanov, a animaciju pored Vasovića i Nikole Stepkovića potpisuju i Snežana Čubrilović, Mladen Nikolić i Jelena Milunović. Film su podržali Filmski centar Srbije, gradski i regionalni fondovi u Torontu, kao i mađarska produkcija „AZT Media“.

Autor filma Vojin Vasović trenutno pored dugometražne animirane verzije ovog ostvarenja radi i na dugometražnom igranom filmu „Kraj sveta“ po scenariju Aleksandre Urošević, koji je nedavno dobio podršku Filmskog centra Srbije za razvoj scenarija.

Vojin Vasović je diplomirao TV režiju na Akademiji umetnosti Beograd u klasi prof. Dragana Elčića, a master studije režije završio je na Univerzitetu u Torontu.

Usavršavao se u oblasti dokumentarnog filma, dizajna svetala, animacije, fotografije i tehnike glasa i pokreta. Sa animiranim filmom „Svakih pet minuta“ Vojin Vasović je osvojio više od 35 međunarodnih, glavnih nagrada i neznanično je postao najviše nagrađivani autor u Evropi 2011/2012. godine, kao i jedan od najnagrađivanijih u oblasti kratke forme u istoriji srpske kinematografije. Vojin Vasović je saradnik u nastavi na Akademiji umetnosti Beograd.

Mladen Djordjevic
  • Save
Previous post Đorđević: Oštrica provokativnosti je danas otupljena
46 FEST
  • Save
Next post 46. FEST u bioskopu „Cineplexx” Delta City
Share via
Copy link
Powered by Social Snap