Advertisement Section
Izvor: Filmske radosti | Tanjug
 

Film „Green Book” (Zelena knjiga), istinita priča o crnom pijanisti, osvojila je rano jutros u Los Anđelesu glavnu nagradu američke Akademije filmskih umetnosti i nauke, Oskara za najbolji film.

„Napravili smo ovaj film sa ljubavlju, nežnošću i poštovanjem. Čitava priča ovog filma je o ljubavi. Sve je počelo od Viga Mortensena i bez njega ne bi imali ovo ostvarenje”, istakli su producenti, Džim Burke, Čarls Vesler, Brajan Kari, Piter Fereli i Nik Valjenoga.

Meksički reditelj Alfonso Kuaron koji je već osvojio Oskara za najbolju režiju 2014. za ostvarenje „Gravitacija” i ove godine je dobio nagradu u istoj kategoriji za film „Roma”. Film je dobio i Oskara za najbolji strani film.

Još jedan pobednik večeri je film „Bohemian Rhapsody” (Boemska rapsodija), biografija o pevaču Frediju Merkjuriju iz grupe „Kvin” (Queen) čiji lik igra Rami Malek koji je dobio Oskara za najboljeg glumca. Film i Malek su ranije osvojili „Zlatnog globusa”.

Malek je rekao da nije bilo lako igrati Merkjurija, „homoseksualca i imigranta” i dodao da je i sam imigrant jer su mu roditelji Egipćani koji su se preselili u Kaliforniju.

Najbolja glumica je Olivija Kolman za ulogu u „The Favourite” (Miljenica) iako je glavni favorit za Oskara u toj kategoriji bila Glen Klouz (71) za „The Wife”. Glumica je sedam puta nominovana za Oskara.

„Nadam se da moja deca na TV-u ovo gledaju, pošto se neće desiti ponovo”, kroz suze i osmeh se našalila Engleskinja.

U kategorijama najboljeg glumca i glumice u sporednim ulogama nagrade su ove godine dobili tamnoputi Maheršala Ali za „Zelenu knjigu” i Ridžajna King za „If Beale Street Could Talk”. Maheršala Ali je pre dve godine dobio Oskara u istoj kategoriji za film „Moonlight” (Mesečina).

Reditelj Spajk Li dobio je Oskara za najbolje adaptirani scenario za film „BlacKkKlansman”. Li je 2015. godine dobio Oskara za životno delo, ali mu je ovogodišnja nagrada prva u takmičarskom delu.

Film „A Star Is Born” (Zvezda je rođena), sa Lejdi Gagom i Bredlijem Kuperom koji je nominovan u nekoliko kategorija, dobio je Oskara za originalnu pesmu „Shallow”.

Dodelu oskara u Dolbi teatru obeležio je duet pevačice i glumca koji su tu baladu izveli uživo

Najbolja sporedna ženska uloga, prema mišljenju članova Akademije za film i nauku, je Redžini King za sporednu ulogu u ostvarenju „If Beale Street Could Talk“.

Za najbolju scenografiju ove godine su se pobrinuli Hana Bičler i Džej Hart u ostvarenju „Crni Panter”, a film „Roma” Afonsa Kuarona nagrađen je Oskarom za najbolju fotografiju.

Gaj Nativ i Džejmi Rej Njuman osvojili su Oskara za najbolji kratkometražni film – „Koža”.

„Spajdermen: Novi svet” najbolji je dugomentražni animirani film, dok je Oskar za najbolje kratko animirano ostvarenje otišao u ruke Dome Ši i Beki Nejman Kob za Bao.

Najbolji dokumentarac je „Free Solo”, a Ludvig Goranson komponovao je najbolju muziku za film „Crni panter”.

Ceremonija je prvi put od 1989. godine održana bez voditelja. Dodelom Oskara završena je sezona dodela filmskih nagrada u svetu.

Pre Oskara dodeljene su nagrade Britanske akademije za filmsku i televizijsku umetnost (BAFTA), kao i nagrade Američkog udruženja producenata (Producers Guild of America – PGA), Američkog udruženja reditelja (Directors Guild of America – DGA) i Zlatni globus.

Leon Lucev
  • Save
Previous post Film „Teret“ u muzeju MoMA i Linkoln Centru u Njujorku
Aleksi
  • Save
Next post Srpsko-hrvatka komedija „Aleksi“ premijerno na FEST-u
Share via
Copy link
Powered by Social Snap